Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ρόλος Μηταράκη – Δαμανάκη στο σκάνδαλο Novartis – Τα ραντεβού με τον Φρουζή

Ο ρόλος Μηταράκη – Δαμανάκη στο σκάνδαλο Novartis – Τα ραντεβού με τον Φρουζή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Μαρία Δαμανάκη, Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης, Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis,

Στις 14 Μαρτίου, έκπληκτοι οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας είδαν τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη να αποχωρεί ξαφνικά από τη συνεδρίαση. Ως λόγο της αποχώρησής του επικαλέστηκε την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχτεί προς εξέταση τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είχε ζητήσει η ίδια. Η υπερβάλλουσα ευαισθησία του κ. Μηταράκη συζητήθηκε ακόμη κι από τους συναδέλφους του της ΝΔ, αφού κι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της εξέτασης της κυρίας Νικολοπούλου, ουδείς όμως σκέφτηκε να… αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση.

Η εξήγηση μάλλον βρίσκεται στο cd με τα 165 αρχεία για το σκάνδαλο Novartis που έφτασε μία ημέρα νωρίτερα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, το περιεχόμενό του οποίου γινόταν γνωστό σταδιακά. Οπως αποκαλύπτει η «Νέα Σελίδα», ανάμεσα στα νέα αρχεία υπάρχει, με τη μορφή word, και ένα σημείωμα του Κωνσταντίνου Φρουζή προς τον Νότη Μηταράκη. Ο ισχυρός άνδρας της Novartis στις 7 Ιουνίου 2012 ενημερώνει γραπτώς τον «αγαπητό κ. Μηταράκη» ότι του έχει στείλει «μια σειρά από επιστολές» προς ενημέρωσή του και του ζητά να μιλήσουν τηλεφωνικά, αφού προηγουμένως τις διαβάσει.

Το σημείωμα αυτό γεννά σοβαρά ερωτήματα τόσο ως προς τον χρόνο κατά τον οποίο εστάλη όσο και ως προς τη σκοπιμότητα, αφού στις 7 Ιουνίου 2012 ο κ. Μηταράκης ήταν απλώς ένας υποψήφιος βουλευτής, καθώς είχε μεν εκλεγεί για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ωστόσο είχαν ήδη προκηρυχθεί επαναληπτικές κάλπες για τις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου.

Ο κ. Μηταράκης επανεξελέγη στις επαναληπτικές εκλογές και λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου 2012, ορκίστηκε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής Χίου, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στις 27 Φεβρουαρίου -ενώ, δηλαδή, είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis-, έσπευσε να δηλώσει ότι «η υπόθεση Novartis δεν συνιστά σκάνδαλο», ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι «η δικογραφία είναι ασθενέστατη, γιατί δεν συνδέεται Υπουργική Απόφαση με δωροδοκία», προεξοφλώντας έτσι το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Λίγες ημέρες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε στην πεντάδα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή.

Στα ραντεβού του Φρουζή η Μαρία Δαμανάκη

Αλλεπάλληλες εκπλήξεις προκαλούν τα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί από τα κομπιούτερ της εταιρείας Novartis, τα οποία περιέχουν συνεχείς αναφορές σε επαφές του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, με όλο το φάσμα των πολιτικών της χώρας, καθώς και με θεσμικούς παράγοντες του χώρου της υγείας. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis συναντιόταν με πρεσβευτές, πρώην υπουργούς, ακόμα και με παράγοντες της Αριστεράς…

Εκτός, λοιπόν, από τις συνεχείς συναντήσεις και τα ραντεβού του κ. Φρουζή με υπουργούς της κυβέρνησης συνεργασίας που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αναφορά υπάρχει και για συνάντηση με την Επίτροπο τότε Μαρία Δαμανάκη, από την οποία ζητείται, όπως καταγράφεται, μελέτη για την τράπεζα του φαρμάκου. Μάλιστα, καταγράφεται ότι η κυρία Δαμανάκη θα βρίσκεται στην Ελλάδα για δύο μέρες, στις 23/9 και 10/10, και έχει στα χέρια της την ενημέρωση για την τράπεζα φαρμάκων. Στη συνέχεια, το 2013, αναφέρεται ότι κλείστηκε το ραντεβού και παραμένει άγνωστο αν τελικά πραγματοποιήθηκε.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία, την ίδια ώρα που συμβαίνουν όσα καταγγέλλονται από τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις βαλίτσες, δίνει και χορηγία για θέματα της διεθνούς διαφάνειας ύψους 3.000 ευρώ. Στις 17/12/2012 η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, τον προσκαλεί σε πάνελ εκδήλωσης του ΣΕΒ στο Χίλτον. Ο τότε ισχυρός άνδρας της Novartis ενημερώνεται για όλα. Ακόμα και για χορηγία ιατρικής εκπομπής σε ιντερνετικό site, καθώς και για συγκέντρωση στην οποία παρίσταται όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου – οι Δένδιας, Βενιζέλος, Τσακαλώτος, Μηλιός, Μπακογιάννη, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Κ. Φρουζής, σύμφωνα με κατάλογο που στέλνει στα κεντρικά της Novartis, συναντιέται τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα στις 17 του μήνα όσο και με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και τον Ιανουάριο του 2013 έχει, με βάση τις σημειώσεις του, συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τον υπουργό Αμυνας αλλά και τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Εναν μήνα μετά, συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου 2013, καταγράφεται πάλι συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας αλλά και τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ενώ στις 28/2/2013 καταγράφεται συνάντηση και με τον τότε πρωθυπουργό.

Σχετικά άρθρα