Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν θέλει ούτε να τον δει ο Κοτζιάς τον Σκοπιανό Πρόεδρο Ιβάνοφ – Γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ τον απομόνωσε

Δεν θέλει ούτε να τον δει ο Κοτζιάς τον Σκοπιανό Πρόεδρο Ιβάνοφ – Γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ τον απομόνωσε

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Αθήνα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Σκοπιανού Πρόεδρου, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Νέα Σελίδα», ενώ τα Σκόπια επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αφενός μεν φροντίζουν διαρκώς να καθησυχάζουν τους Ρώσους και αφετέρου, την ώρα μάλιστα που ολόκληρη η Δύση εισέρχεται σε ψυχροπολεμική κατάσταση με την Τουρκία, οι πολιτικοί των Σκοπίων σπεύδουν κάθε λίγο και λιγάκι στην Άγκυρα για «κουβεντούλες».

Ο εθνικιστής πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, γράφει η «Νέα Σελίδα», στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού συμφώνησε να καταδιώξει τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, εμφανίστηκε και ως νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα σε αυτή.

Στις αρχές Μαρτίου ο ίδιος επανέλαβε σε μουσική εκδήλωση: «Οι “Μακεδόνες” έχουν τη φιλοσοφία της αποδοχής της διαφορετικότητας, που είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την ανοχή.

»Αυτή η οθωμανική παράδοση του συστήματος των μιλέτ μας έδωσε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ενσωμάτωσης χωρίς αφομοίωση, που στηρίζεται στον σεβασμό της διαφορετικότητας».

Για τον Ιβάνοφ, τονίζει η «Νέα Σελίδα», μοντέλο «ανθρωπισμού» δεν είναι η δυτικοευρωπαϊκή παράδοση αλλά η οθωμανική.

Αρχές Φεβρουαρίου, προσθέτει η «Νέα Σελίδα», είχε βρεθεί στα Σκόπια και ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ παραμονές της επίσκεψης Κοτζιά στη χώρα, την Άγκυρα επισκέφθηκε και η υπουργός Άμυνας του κρατιδίου, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

«Τους φωνάζουν οι Τούρκοι για να μας προκαλέσουν και αυτοί πάνε», αναφέρει στην εφημερίδα υψηλά ιστάμενη αθηναϊκή πηγή.

«Η Τουρκία προσπαθεί να μην επιλυθούν τα ζητήματα στα Βαλκάνια. Δεν θέλει τα Βαλκάνια στη Δύση και σε καμία περίπτωση υπό ελληνική ηγεσία. Εκεί ταυτίζεται η Άγκυρα με τη Μόσχα.

»Στους Σκοπιανούς έχει γίνει σαφές ότι ο μόνος λόγος ένταξής τους στη Δύση είναι για να αναχαιτιστεί η ρωσική και η τουρκική διείσδυση. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν και πάνε. Είναι αυτή συμπεριφορά υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ;», αναρωτήθηκε ρητορικά η ίδια πηγή για να προσθέσει: «Η Τουρκία ξορκίζει το ενδεχόμενο μιας απερίσπαστης Ελλάδας που θα έχει να ασχοληθεί μόνο μαζί της».

Σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, η δυσαρέσκεια της Αθήνας οφείλεται και στην εξωφρενική σύγκριση που έκανε ο Σκοπιανός Πρόεδρος μεταξύ του ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί με το ονοματολογικό ζήτημα της χώρας του.

Μάλιστα οι γνωρίζοντες είπαν στο TRIBUNE ότι οι απαράδεκτες αναφορές του Ιβάνοφ είχαν ως αποτέλεσμα ο Νίκος Κοτζιάς να τον εξαιρέσει από τις συναντήσεις που είχε κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

Σχετικά άρθρα