Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Τον Απρίλιο θα παρουσιάσουμε το νέο σχέδιο ανάπτυξης

Τσακαλώτος: Τον Απρίλιο θα παρουσιάσουμε το νέο σχέδιο ανάπτυξης

Τις προτάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας για την μετά μνημόνιο εποχή, θα παρουσιάσει το βράδυ της Παρασκευής σε ομιλία του στη Λάρισα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο κ.Τσακαλώτος τόνισε πως θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για «μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πληρώσανε πολύ ακριβά το τίμημα της ύφεσης τελευταία χρόνια στη χώρα μας», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια χωρίς να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για σαράντα χρόνια».

Αναφορικά με το ζήτημα της φορολογίας στη χώρα μας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε» και υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθεί το γεγονός ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται».

«Η κυβέρνηση έχει δουλέψει το θέμα της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». Με βάση αυτό ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει «προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους απασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα».

“Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου”

Όσον αφορά την φημολογία περί πιέσεων για μείωση του αφορολόγητου από το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Μιλώντας για το σχέδιο ανάπτυξης που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το σχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε πολιτική διαβούλευση. «Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο και θα απευθύνεται στα κράτη μέλη, στις αγορές, στους θεσμούς, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο ο κ. Τσακαλώτος είπε πως όλες οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια βρίσκονται σε μια κατάσταση παρακολούθησης, σημειώνοντας βέβαια πως υπάρχει διαφωνία με τον κ. Στουρνάρα για το αν χρειάζεται η χώρα προληπτική γραμμή πίστωσης.

«Εξάλλου η απόφαση του Eurogroup του 2017 μιλάει για χτίσιμο αποθεματικών που μπορούν να μας δώσουν προστασία. Και αυτό το μαξιλάρι θα δώσει στις αγορές την αυτοπεποίθηση ότι και κάτι να μην πάει καλά στην παγκόσμια οικονομία, αυτό δεν θα επηρεάσει την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά άρθρα