Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφαλιάρα Τουσκ – Μακρόν: Καταδικάζουμε τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας

Σφαλιάρα Τουσκ – Μακρόν: Καταδικάζουμε τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει τις συνεχιζόμενες «παράνομες πράξεις» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο επανέλαβε ο Ντ. Τουσκ στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Σύνοδο Κορυφής που εξέδωσε και το σχετικό κείμενο συμπερασμάτων.

Τόνισε δε ότι προσβλέπει στη Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης-Τουρκίας στη Βάρνα για συζητήσεις με τον Ντ. Ερντογάν γύρω από αυτά τα θέματα και για το «πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση, η ΕΕ ανησυχεί όχι μόνο με την κατάσταση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και για μια σειρά άλλα περίπλοκα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και τη Συρία», τόνισε. Είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να μιλάμε και να συνεργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε απερίφραστα τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη προς τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι έχει «ανάμικτα αισθήματα» για τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας και ότι θα πρέπει να υπάρξει ανοικτή συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη είπε ότι αντιμετωπίσουμε την πιο καλή περίοδο και αυτό σημαίνει ότι είναι καλή στιγμή να δούμε στρατηγικά τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες μας. Παραδέχτηκε ότι αρκετά θέματα όπως η δημοσιονομική ικανότητα για την ευρωζώνη είναι αμφιλεγόμενα, αλλά υπάρχουν δρόμοι να προχωρήσουμε.

Στο θέμα του Brexit ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για καλό μομέντουμ και τον Ιούνιο θα εξεταστεί το κατά πόσο έχει λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων».

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη στη Μεγάλη Βρετανία για την επίθεση του δέχτηκε ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και σημείωσε ότι η ΕΕ πιστεύει ότι υπάρχει εμπλοκή της Ρωσίας, γι’ αυτό και ανακλήθηκε ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι αναμένει τη Δευτέρα κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πάρουν επιπλέον μέτρα έναντι της Ρωσίας για το θέμα.

Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί το δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σκιά των κινήσεων ΗΠΑ και της επιβολής δασμών. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Ντ. Τραμπ βλέπει την Ευρώπη ως μια οντότητα και όχι ως «28 κομμάτια», αλλά εκτίμησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου έως την 1η Μαίου (σ.σ. οπότε ισχύει η εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σχετικά άρθρα