Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αχτσιόγλου: Σταθερή η αποκλιμάκωση της ανεργίας, δρομολογείται αύξηση στον κατώτατο μισθό (βίντεο)

Αχτσιόγλου: Σταθερή η αποκλιμάκωση της ανεργίας, δρομολογείται αύξηση στον κατώτατο μισθό (βίντεο)

Σταθερή αποκλιμάκωση σημειώνει η ανεργία δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει πέσει 6 μονάδες δηλαδή περίπου στο 20%, παραδέχθηκε όμως ότι είναι ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Από αυτές το 70% είναι μόνιμες και το 30% μερικής απασχόλησης. Πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία δηλαδή ενώ δεν είναι τόσο μεγάλη η αδήλωτη εργασία έχει μετατραπεί σε υποδηλωμένη».

Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερο από πριν

«Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερο από πριν κατά 200 ευρώ. Υπάρχει όμως ένα μικρό ποσοστό επαγγελματιών που έχει μεγάλη εισφοροδότητη. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τα θετικά οικονομικά του ΕΦΚΑ θα επιτρέψουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε αυτή την κατηγορία» εξήγησε η κ. Αχτσιογλου.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «ο ΕΦΚΑ πληρώνει πολύ περισσότερες συντάξεις από ό,τι στο παρελθόν» καθώς όταν παρέλαβε η κυβέρνηση, οι απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές ήταν 400.000, ενώ σήμερα 85.000.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να έχει αποδοθεί όλος ο όγκος των ληξιπροθέσμων.

Καμία μεγάλη αλλαγή δεν υπάρχει σε σχέση με ό,τι ίσχυε για τους συνταξιούχους που εργάζονται

«Δεν έχει συμβεί καμία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν» για τους συνταξιούχους που εργάζονται απάντησε η κ. Αχτσιόγλου στα όσα ακούγονται για «ψαλίδι» 60% στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Πάντα υπήρχε απομείωση στο ποσό της σύνταξης που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονταν».

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυξάνουν τη σύνταξή τους μετά εξήγησε η υπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχουν διορθωτικές παρεμβάσεις κυρίως στους συνταξιούχους αγρότες.

«Πολύ σημαντικό είναι ότι οι αυταπασχολούμενοι συνταξιούχοι ενώ έπρεπε να δίνουν 50% πάνω εισφορές όσο δούλευαν αυτό δεν θα ισχύει πια» τόνισε.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να γίνει διορθωτική αλλαγή για την παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ όμως όπως είπε «οποιοδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό αυτή τη στιγμή προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Επιπλέον παρέπεμψε για μετά τον Αύγουστο του 2018 και διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο θέμα της μείωσης έως 18% στις συντάξεις που έχει ψηφισθεί παράλληλα με θετικά μέτρα, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ και όχι των Ευρωπαίων δανειστών.

Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του προγράμματος

Δεν έχουν γίνει περικοπές στους μισθούς επί της σημερινής κυβερνήσεως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. έχει ψηφίσει τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση δρομολογεί ήδη την αύξηση στον κατώτατο μισθό μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η μείωση της ανεργίας θα συμβάλλει στην θετική στροφή στα ζητήματα της εργασίας.

Σχετικά άρθρα