Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεχίζονται τα Fake News για τα Σκόπια – Ο Κοτζιάς δεν συζητά ούτε πέντε ούτε… δεκαπέντε ονόματα

Συνεχίζονται τα Fake News για τα Σκόπια – Ο Κοτζιάς δεν συζητά ούτε πέντε ούτε… δεκαπέντε ονόματα

Συνεχίζονται τα Fake News για τα Σκόπια γύρω από το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως σας έχουμε γράψει, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μία λέξη, σύνθετη, αμετάφραστη, για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Για παράδειγμα, η χώρα μπορεί να λέγεται «Gornamakedonija» (Γκορναμακεντόνια) και όχι σε δύο λέξεις Gorna Makedonija (Γκόρνα Μακεντόνια).

Άξιο αναφοράς είναι ότι η Ακαδημία Αθηνών, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της στις 11 Νοεμβρίου 2004, αποφάσισε και εισηγήθηκε τη σύνθετη ονομασία σε μια λέξη αμετάφραστη και, όπως δημοσιεύτηκε το 2008, είχε προτείνει την ονομασία «Novomakedonija» (Νοβομακεντόνια).

Ως εκ τούτου, όπως η Ελλάδα διεθνώς έχει τη σύντμηση «GR», από το «Greece», η πΓΔΜ θα μπορούσε να έχει το «GO» ή το «GM».

Το «GO» μάλιστα εκπέμπει και μια ευοίωνη προοπτική επανεκκίνησης για τον αποτελματωμένο βόρειο γείτονά μας.

Πάντως, όπως μας τονίστηκε χαρακτηριστικά, τη σύντμηση «M» ή «ΜΚ» -που χρησιμοποιείται σήμερα- η Αθήνα δεν την αποδέχεται.

Τα παρακάτω ονόματα, που εμφανίζονται ότι δήθεν βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι αυτά που πρότεινε ο Νίμιτς και δεν «παίζουν»:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Για το τελευταίο ειδικά όνομα, η ελληνική κυβέρνηση το έχει απορρίψει ρητά εξαρχής. Η ονομασία θα είναι μία λέξη σύνθετη και αμετάφραστη. Να γίνει κατανοητό.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Τι σκέφτεται ο Κοτζιάς για τα Σκόπια – Η Ελλάδα προκρίνει «Γκορναμακεντόνια» και όχι «Γκόρνα Μακεντόνια»

Σχετικά άρθρα