Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το imperium Τσίπρα στη Δημοκρατική Παράταξη – Το πλάνο για διαρκές πρέσινγκ

Το imperium Τσίπρα στη Δημοκρατική Παράταξη – Το πλάνο για διαρκές πρέσινγκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημοκρατική Παράταξη, Κεντροαριστερά, Κίνημα Αλλαγής, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της πάλαι ποτέ Δημοκρατικής Παράταξης με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρόν θέλει να επαναβεβαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διαφάνηκε από το έντονο πρέσινγκ του Σαββατοκύριακου στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία.

Μπορεί πολλοί να διαβλέπουν προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για απαγκίστρωση από το άρμα των ΑΝΕΛ, ωστόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα δεν εξυπηρετεί το πλάνο αυτό, το οποίο εκτός των άλλων θα βόλευε τη ΝΔ και την προσπάθεια πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων πριν από την έξοδο από το μνημόνιο.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επισημαίνοντας πως οι προοδευτικές συμμαχίες είναι πάντα στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα και πετώντας το “μπαλάκι” στο Κίνημα Αλλαγής για “καθαρές κουβέντες” και “αυτοκριτική”, τόνισε πως κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται να γίνεται επί του παρόντος παρά μόνο σε επίπεδο προσώπων.

Δεν είναι μυστικό πως ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα αφορά στη μεταμνημονιακή εποχή και την επόμενη μέρα των εκλογών του 2019, όταν και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του θα βρεθούν οι προοδευτικές συμμαχίες.

Στο πλαίσιο αυτό άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο φροντίζουν να συντηρούν το πρέσινγκ στην ελληνική Κεντροαριστερά, προκειμένου να στρωθεί το δυνατόν καλύτερα ο δρόμος για την επόμενη μέρα των προοδευτικών συγκλίσεων, αλλά και για να εμπεδωθεί το imperium του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό φάσμα της πάλαι ποτέ Δημοκρατικής Παράταξης.

Τούτων δοθέντων, το Σαββατοκύριακο στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα τελούσαν με το βλέμμα στραμμένο στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, καθώς η ανάλυση του πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου προβλέπει ότι μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την υποχώρηση της διαιρετικής τομής «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», το δίπολο «πρόοδος-συντήρηση» ή “Αριστερά – Δεξιά” θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες του 2019.

Οι συνθήκες διαλόγου για προοδευτικές συμμαχίες δεν είναι ώριμες, δεδομένου ότι τα “βαρίδια” της Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν και επιμένουν να τραβούν την ελληνική Κεντροαριστερά στην αυλή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η θέση αυτή δεν αποτελεί θέσφατο για τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, όπως φάνηκε και στο Συνέδριο του Σαββατοκύριακου, όπου αρκετά στελέχη εξέφρασαν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί στη δεδομένη πολιτική συγκυρία η λύση των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πέραν τούτων, το περιβάλλον των «αναγκαστικών» συνεργασιών που θα διαμορφώνει μετά τις επόμενες εκλογές η πραγματικότητα της απλής αναλογικής θα υπαγορεύει εκ των πραγμάτων τον διάλογο, τις συνεργασίες, την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων και συμβιβασμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι την συγκεκριμένη πρόταση, όταν προ μηνών, με παρέμβασή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», είχε απευθύνει «προοδευτικό προσκλητήριο» στην ελληνική Κεντροαριστερά.

Συν τοις άλλοις, την ώρα που το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, δηλαδή το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ο πρωθυπουργός έδειξε εκ νέου το ενδιαφέρον του για την Κεντροαριστερά, στέλνοντας, όμως, αυστηρό μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής: «Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του συντηρητικού και του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «καρφώνοντας» τη Φώφη Γεννηματά για την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και προσθέτοντας πως «τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας δεν επιτρέπουν μία τέτοια στάση». «Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Προϋποθέσεις

Παράλληλα, τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκκινήσει στο μέλλον έναν διάλογο με την Κεντροαριστερά ανέλυσε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές καθαρές κουβέντες από τη δική τους πλευρά καταρχήν. Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές; Πρώτον, μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015, μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση και μία σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας. Και βεβαίως, μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε πως «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να μπορούν να θεωρηθούν (σ.σ. οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις) πιθανές εξελίξεις». « Νομίζω ότι δεν έχει καθόλου νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από εκεί και πέρα, όμως, από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα αλλά και τα πολιτικά του λάθη», κατέληξε, παραδεχόμενος την δυσκολία του εγχειρήματος –στην παρούσα φάση τουλάχιστον.

Σχετικά άρθρα