Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Σκοτώνει” τα σενάρια ΔΝΤ για το 2019 ο Μοσκοβισί – Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

“Σκοτώνει” τα σενάρια ΔΝΤ για το 2019 ο Μοσκοβισί – Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μνημόνιο,

Σαφή απάντηση στα σενάρια επίσπευσης των μέτρων του 2020 για το 2019, που ζητούσε το ΔΝΤ, τα οποία κυκλοφορούν από το πρωί αναφορικά με τη λήξη του ελληνικού μνημονίου έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, καλώτας το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς να “εργαστεί πάνω σε πραγματικά δεδομένα”.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επιπλέον τόνισε πως “δεν θα υπάρξει ούτε τέταρτο πρόγραμμα ούτε κάτι που να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα”, προέβη σε αυτή τη δήλωση, την επομένη των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και έτσι θα ζητήσει διπλή περικοπή αφορολογήτου και συντάξεων, χωρίς μάλιστα την εφαρμογή αντιμέτρων, το 2019.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του TRIBUNE για τα σενάρια επίσπευσης μέτρων από το ΔΝΤ

Η Κομισιόν, όπως είναι γνωστό εκτιμά ότι θα καλυφθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος και επομένως θα πρέπει απλώς να τηρηθεί η συμφωνία η οποία προβλέπει περικοπή των συντάξεων το 2019 και εφαρμογή αντίμετρων και μείωση του αφορολογήτου το 2020 με παράλληλη, επίσης, εφαρμογή των προβλεπόμενων αντίμετρων.

«Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Γενικά, ο κοινοτικός επίτροπος είπε πως είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να αρχίσουμε να γράφουμε μια νέα ιστορία για την Ελλάδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι. Προειδοποίησε όμως ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ημέρα, χρειάζεται πολύ δουλειά, πρωί μεσημέρι βράδυ, δεν υπάρχουν διακοπές ή Πάσχα».

Ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε τέσσερα βήματα έως το καλοκαίρι, ξεκινώντας από την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και φτάνοντας έως την ανάγκη να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα τόνισε ότι 99 ημέρες πριν το Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει:

1. Να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα έως τον Μάιο και να υπάρξει Staff Level Agreement

2. Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα ούτε κάτι που να μοιάζει με πρόγραμμα»

3. Να καταρτιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας

4. Να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις υποσχέσεις τους για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει Plan B στην περίπτωση καθυστερήσεων ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί είπε «δεν είμαι άνθρωπος των Plan B, είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» και παροχών μέσω των οποίων θα αθετούνται μνημονιακές δεσμεύσεις ή μεταρρυθμίσεις, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και ο λαός αποφασίζει αλλά «οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί από το κράτος και όχι τις κυβερνήσεις».

Σχετικά άρθρα