Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα στοιχεία για μίζες της Novartis σε πολιτικούς – Οι δύο λογαριασμοί και οι offshore

Νέα στοιχεία για μίζες της Novartis σε πολιτικούς – Οι δύο λογαριασμοί και οι offshore
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FBI - Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, Offshore Εταιρείες, Paradise Papers, The Panama Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Εισαγγελία Διαφθοράς, Εφημερίδα Νέα Σελίδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Σκάνδαλο Novartis,

Τον δρόμο του μαύρου χρήματος, μέσα από offshore, ιδρύματα αλλά και τους συνήθεις ιδρυτές των υπεράκτιων εταιρειών που κατά καιρούς έκρυβαν τις μίζες, ακολουθούν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», έχουν ήδη εντοπιστεί ποσά που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν διακινηθεί μέσω των δύο λογαριασμών της «μαμάς» εταιρείας στην Ελβετία, οι οποίοι αφορούν σε δύο υπεράκτιες εταιρείες που εμφανίζονται και στα Paradise και στα Panama Papers.

Ως κομβικά πρόσωπα εμφανίζονται δύο νομικοί, που φαίνεται να ίδρυσαν το σύνολο των υπεράκτιων εταιρειών που έκρυψαν τις μίζες και να άνοιξαν λογαριασμούς για εταιρείες που μπορεί να φτάνουν και τις 70 και έχουν έδρα «παραδεισένια νησιά», ενώ έχουν φυγαδεύσει χρήματα και σε τράπεζες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήδη έχουν «μιλήσει» τα κομπιούτερ της Novartis και οι σκληροί δίσκοι που έχουν κατασχεθεί, στους οποίους έχουν καταγραφεί τεράστια ποσά, εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έφταναν στη χώρα για να πληρωθούν δήθεν συμβουλευτικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες προβολής του φαρμακευτικού κολοσσού.

Τα χρήματα διοχετεύονταν μετρητά σε κρίσιμα πρόσωπα για τη διαμόρφωση της πολιτικής του φαρμάκου, ενώ γινόταν εξαγωγή των μετρητών με το σύστημα που τώρα ερευνάται, δηλαδή των offshore, της αγοράς ακινήτων σε όνομα στενών συνεργατών πολιτικών προσώπων, ακόμα και της επένδυσης σε χώρους μη αναμενόμενους με αγορά μετοχών ή και τη συμμετοχή σε άσχετες τρίτες εταιρείες, οι οποίες φυγάδευαν με ασφάλεια το «μαύρο» χρήμα.

Από τις εφόδους και στα σπίτια εμπλεκομένων πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι είχαν σχέση με ασφαλιστικά ταμεία είτε με τον ΕΟΦ, έχουν ήδη εντοπιστεί υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες είχαν συμπεριλαμβάνονταν και στα Panama Papers και στα Paradise Papers.

Μέσα από τις εν λόγω εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων έκλεισαν το 2014, εμφανίζονταν άλλες υπεράκτιες, οι οποίες επίσης παύουν να λειτουργούν έπειτα από κάποιο διάστημα και αντικαθίστανται από τρίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έχει βοηθήσει πολύ το αρχείο των Panama και Paradise Papers, που έχει παραδοθεί ολόκληρο στις αρχές και δείχνει τα πρόσωπα που ίδρυσαν τις υπεράκτιες και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζονται με τους κατηγορούμενους των εξοπλιστικών.

Σύμφωνα πάντα με τη «Νέα Σελίδα», παρόμοια ευρήματα υπάρχουν και στα έγγραφα των αμερικανών με τους οποίους πάντως συνεργάζεται η μητρική Novartis, καθώς στελέχη της που υπηρετούν στις ΗΠΑ βρίσκονται σε καθημερινή συζήτηση με πράκτορες του FBI και του ερευνητικού τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το «πάρτι» που είχε στηθεί στην Ελλάδα.

Στοιχεία για το πως γίνονταν οι δωροδοκίες καταγράφονται σε απόρρητα έγγραφα που έφτασαν από τις ΗΠΑ και υπάρχουν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τα οποία δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στη Βουλή για να αξιοποιηθούν από τους εισαγγελείς στην άλλη μεγάλη δικογραφία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα, στους παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης την επίμαχη περίοδο αλλά και σε χιλιάδες γιατρούς με επίκεντρο την κατηγορία του ξεπλύματος βρωμικού χρήματος.

Δύο εκατ. ευρώ «μαύρα» στο Harvard Project

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και το αποκαλούμενο Harvard Project, το οποίο παρουσιάζεται με λεπτομέρειες από τους προστατευόμενους μάρτυρες και αφορά στο πρόγραμμα της μητρικής Novartis που δημιουργήθηκε ειδικά για την Ελλάδα με σκοπό η εταιρεία να επηρεάσει κρατικούς αξιωματούχους ώστε να διαμορφωθεί ευνοϊκό – για την εταιρεία – σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» σε κατάθεσή του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αναφέρει ότι για το εν λόγω πρόγραμμα υπήρχε ειδικός προϋπολογισμός που ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Project, όπως αναφέρει, ήταν να καταβληθούν από το ελληνικό κράτος ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 140 εκατ. ευρώ και παράλληλα να προωθηθούν ορισμένα φάρμακα στην ελληνική αγορά.

«Η ακαδημαϊκή αιγίδα του προγράμματος ήταν από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ λόγω των σχέσεων του με ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους», ανέφερε στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Όπως αναφέρει ο «Μάξιμος Σαράφης» η Novartis έχοντας την ηγετική θέση στη φαρμακευτική αγορά (σημ: Ελλάδας) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του νέου περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμενη την προεδρία του ΣΦΕΕ από τον Φρουζή και την ενεργό εμπλοκή της σε αρμόδια επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, η οποία προσδιορίζεται ως «Prime Minister Think Tank».

Εκτός από την ενεργό διείσδυση στο Think Tank του πρωθυπουργού, αναπτύσσονται συγκεκριμένες δράσεις για την εκτέλεση του προγράμματος στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, καθώς και σε επικεφαλής ελληνικών νοσοκομείων.

Μάλιστα υπήρχε και ειδικό κεφάλαιο του προγράμματος για υποστήριξη που έχει ζητηθεί για την αλληλεπίδραση του Χάρβαρντ με Έλληνες πολιτικούς ηγέτες αλλά και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους με σκοπό την υλοποίηση των νέων σχεδίων της εταιρείας.

Σχετικά άρθρα