Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – Η πρωτοβουλία Τσίπρα και το “γινάτι”

Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – Η πρωτοβουλία Τσίπρα και το “γινάτι”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Βούτσης, Σταύρος Θεοδωράκης, Το ΠΟΤΑΜΙ, Τουρκία,

Συνέχεια στη θετική απόκριση που έδειξε χθες από το βήμα της Βουλής για την ανάγκη συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα δίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία συγκυρία που η ένταση και η προκλητικότητα της Τουρκίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον, στον απόηχο του περιστατικού με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες, παρά τους υψηλούς τόνους με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεννόησης για μείζονα εθνικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό και αφού ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέφερε χθες την πρόταση νόμου που είχε υποβάλλει η Σεβαστουπόλεως για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επίμαχη πρόταση νόμου.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού σήμερα το πρωί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο του σχεδίου που κατέθεσε ο Στ. Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξάλλου είχε δείξει τη σαφή αποστασιοποίησή του από τη ΝΔ και τις πρακτικές του κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και την περίπτωση του Σκοπιανού. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε τονίσει πως το Ποτάμι ζητά «ένα όνομα σε σλαβική διάλεκτο, μια λέξη», αλλά τονίζει πως «σημασία έχει το σύνολο της λύσης, δεν είναι μόνο το όνομα, είναι και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, όπως για τα σχολικά βιβλία που δίνουμε μεγάλη σημασία και για το Σύνταγμα». Ο κ. Θεοδωράκης καθώς και άλλα στελέχη του Ποταμιού, μάλιστα, έχουν δηλώσει ότι αν έρθει συμφωνία για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων στη Βουλή, θα την υπερψηφίσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται τούτων δοθέντων, όπως προκύπτει από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα γεωπολιτικά δεδομένα στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν άρδην και οδηγούν τη χώρα μας σε άλλη μια κρίσιμη περίοδο.

Παράλληλα προκύπτουν σύνθετες και αλληλένδετες σύγχρονες απειλές και ως εκ τούτου απαιτείται καλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία των επιμέρους εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Από πολλές πλευρές έχει επισημανθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφεται θεσμικό έλλειμμα στο επίπεδο διαμόρφωσης σχεδιασμού και υλοποίηση μιας υψηλής στρατηγικής εθνικής ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που σε άλλες χώρες, ακόμα και στην Τουρκία, είναι δεδομένο, θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξει η μονοδιάστατη αντιμετώπιση πολυδιάστατων προβλημάτων που δεν συμβαδίζει με όσα καταγράφονται στο νέο πολύπλοκο, πολυδιάστατο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.

Σε αυτή την κρίση θα είχε ιδιαίτερη χρησιμότητα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν κορυφαίοι παράγοντες και θα έχει ως αρμοδιότητα τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εισήγηση προτάσεων πολιτικής και την υποστήριξη του εκάστοτε Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ στη διαχείριση κρίσεων.

Η χρησιμότητα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο έχουν προτείνει και πρόσωπα πιο έμπειρα και με μακρά επιτυχημένη διπλωματική πορεία, είναι μονόδρομος και αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση.

“Μπουρλότο” στο Κίνημα Αλλαγής για την πρωτοβουλία Θεοδωράκη

Εν τω μεταξύ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ακόμα επιχειρεί να επουλώσει το χθεσινό “χαστούκι” του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σε γραμμή Μητσοτάκη υπερψήφισε την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Φώφης Γεννηματά για άκυρο, η ένταση στο εσωτερικό του υπό διαμόρφωση φορέα φουντώνει επικίνδυνα στο παρα πέντε του συνεδρίου του.

Συγκεκριμένα, ένταση μεταξύ της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από τη σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε τηλεφωνικά ο Αλ. Τσίπρας ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της πρότασης του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. και του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά δεν έκρυψε τη δυσφορία της, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στον Στ. Θεοδωράκη, μέσω ανάρτησής της στο Twitter: «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!», έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση του Στ. Θεοδωράκη ήταν ακαριαία και εξίσου σκωπτική, υπονοώντας ότι η στάση του για τα εθνικά θέματα πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Χαρ. Τρικούπη («απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν»). Απευθυνόμενος ουσιαστικά στην Φ. Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού προχώρησε στην εξής ανάρτηση στο Twitter: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Σχετικά άρθρα