Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διπλωματικός πυρετός για τους αξιωματικούς – Στο ΝΑΤΟ ο Καμμένος

Διπλωματικός πυρετός για τους αξιωματικούς – Στο ΝΑΤΟ ο Καμμένος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουκλατζής, Ελληνικός Στρατός, Μέγαρο Μαξίμου, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Τουρκία,

Σε κλιμάκωση των διπλωματικών ενεργειών προκειμένου να προχωρήσει η άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη και η δίκη των οποίων αναβλήθηκε, παρατείνοντας για λίγες ημέρες το στρατιωτικό – διπλωματικό θρίλερ, προχωρά η Ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου θα ενημερώσει τους ομόλογούς του, για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Καμμένος είχε επικοινωνία με τους γονείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του προειδοποιεί την Άγκυρα, τονίζοντας ότι “η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις προς την Άγκυρα και να μην επιτραπεί η μετατροπή ενός διαδικαστικού δικαστικού προβλήματος σε πολιτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ νωρίτερα σημειώναν πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την απέναντι πλευρά πως δεν προτίθεται να υπάρξει αλλαγή στο κατηγορητήριο των δύο Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο παραμένει μονάχα για παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι για κατασκοπεία.

“Όχι” σε αποφυλακιση μέχρι τη δίκη

Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Νωρίτερα σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο Ελλήνων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο, άσκησαν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπέβαλαν αίτημα και για να επιτραπεί η επίσκεψη των γονέων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Αδριανούπολη, στις φυλακές.

Επίσης, από το πρωί γίνονται προσπάθειες να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο από την τουρκική εισαγγελία, ωστόσο δεν είναι σαφές για τι ακριβώς θα κατηγορηθούν οι δύο στρατιωτικοί.

Κατ’επέκταση προτού γίνει αυτό δεν μπορεί να αρχίσει η δίκη.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το ένταλμα βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν οι δύο στρατιωτικοί δεν επαρκεί ώστε να κατηγορηθούν για απόπειρα κατασκοπείας ή παρεμφερή αδικήματα, στην Αθήνα υπάρχει ο φόβος χρησιμοποίησης όλων των πιθανών δικονομικών εργαλείων που υπάρχουν ώστε, με γραφειοκρατικό τρόπο, να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται η τελεσίδικη απόφαση και, ως εκ τούτου, η επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην οριογραμμή στην περιοχή του προγεφυρώματος Κάραγατς (πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο η Τουρκία εκτείνεται δυτικά του Εβρου) ελληνικά και τουρκικά φυλάκια απέχουν λιγότερο από 150 μέτρα, ενώ η πιο αποτελεσματική παρακολούθησή τους έχει οδηγήσει στην εγκατάσταση τεχνολογικών μέσων και από τις δύο πλευρές.

Κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες οι κινήσεις των δύο στρατιωτικών ένθεν και ένθεν των συνόρων.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δυνατότητα νομικού συσχετισμού της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ φυγάδες αξιωματικούς που βρίσκονται την Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2016, μετά το πραξικόπημα κατά Ερντογάν.

Στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία πως η υπόθεση των δύο στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς μπορεί να λήξει γρήγορα και αίσια, ωστόσο αυτή είναι συγκρατημένη.

Παράλληλα, οι πολιτικοί και διπλωματικοί προβληματισμοί είναι αρκετοί, κυρίως διότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα επίπεδο.

Παρά τη γενική συγκράτηση δημοσίων τοποθετήσεων και διαρροών και την προσπάθεια της Αθήνας να διαχειριστεί τις τουρκικές προκλήσεις με όσο πιο διακριτικό και θεσμικά ορθό τρόπο γίνεται, είναι απολύτως σαφές ότι απαιτείται αναπροσαρμογή της γενικότερης στάσης έναντι μιας ολοένα και πιο απρόβλεπτης Άγκυρας.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και επρόκειτο να δικαστούν σήμερα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Το ελληνικό προξενείο, είχε ορίσει και δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών.

Πρόκειται για μια ιδιομορφία των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο δεν οριοθετούνται από τον Έβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη.

Σχετικά άρθρα