Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντάρτικο Στουρνάρα: Επιμένει να μείνουμε στα μνημόνια – Δηλώνει αθώος για όλα

Αντάρτικο Στουρνάρα: Επιμένει να μείνουμε στα μνημόνια – Δηλώνει αθώος για όλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Μνημόνιο, Σκάνδαλο Novartis, Τράπεζα της Ελλάδος,

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών επέμεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που του ασκήθηκε εμμέσως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη που θεωρούν “ημιμνηνόμιο” την προληπτική γραμμή, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι μετά από ένα θετικό 2017, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφεραν και πάλι την απόδοση του 10ετούς στο 4,5%.

Ο κ. Στούρναρας τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι μία προληπτική γραμμή στήριξης υπονομεύει την απόπειρα ανάκτησης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας. Ούτως ή άλλως, είπε, βάσει των όρων που αφορούν χώρες που έχουν βρεθεί σε καθεστώς μνημονίων, η Ελλάδα «θα είναι για πολλά χρόνια» υπό στενή εποπτεία.

«Λυπάμαι γι’ αυτή τη χώρα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο διοικητής της Τράπεζας ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και εβδομάδες καλεί κάποιον να του υποδείξει πότε διευκόλυνε την Novartis για να λάβει επιστροφή φόρου. Χαρακτήρισε ψευδείς όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, οι ανώνυμοι μάρτυρες που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στην «παράνομη» έρευνα του γραφείου της συζύγου του, τη μέρα που η κεντρική τράπεζα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής το Σεπτέμβριο του 2016: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου». «Αν ο στόχος είναι να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της, έχουν υπολογίσει λάθος», είπε.

«Δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Στουρνάρας στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της Novartis.

Σχετικά άρθρα