Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Καρφωμένος» στους δύο Έλληνες αξιωματικούς ο Τσίπρας – Όλες οι εξελίξεις

«Καρφωμένος» στους δύο Έλληνες αξιωματικούς ο Τσίπρας – Όλες οι εξελίξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αλέξης Τσίπρας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δημήτρης Κουκλατζής, Έβρος, Ελληνικός Στρατός, Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών, Φωτογραφίες,

Σε διαρκή και ανοιχτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των δύο Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Αλέξης Τσίπρας από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν και ενημερώθηκε σχετικά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το περιστατικό, παρακολουθεί στενά όλα τις εξελίξεις.

Η ενημέρωση αυτή έρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που το τουρκικό δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκαν οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, αποφάσισε την προφυλάκισή τους μέχρι τη Δευτέρα αφού δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, όταν και θα εκτελεστεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Η παραπομπή τους σε δίκη ωστόσο αποτελεί τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι σε διάψευση τουρκικών δημοσιευμάτων, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί δεν παραπέμφθηκαν με κατηγορίες κατασκοπείας αλλά μονάχα για παράνομη διείσδυση στην Τουρκία.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πληροφόρηση ότι ο Τούρκος εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες και για κατασκοπεία, εκτός από παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε χωρίς τη χρήση βίας, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες τους επέτρεψαν να καλέσουν από τα κινητά τους τηλέφωνα στη μονάδα τους και να ενημερώσουν για το περιστατικό.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, που τους άσκησε δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πριν από λίγη ώρα παρήλθε το Αυτόφωρο, δίχως να τους αποδοθεί κάποια άλλη κατηγορία, πέραν αυτής για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση, την προσεχή Δευτέρα, και για την εν λόγω κατηγορία.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν ήδη μιλήσει δύο φορές για την υπόθεση, με τον κ. Χουλουσί Ακάρ να δεσμεύεται στον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί (σ.σ. ενδεχομένως αυτό να γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας).

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσίν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι.

Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Οι δυο στρατιώτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Αδριανούπολης, ενώ νωρίτερα είχαν περάσει από τον στρατιωτικό εισαγγελέα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης απ’ όπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκε και η μητέρα ενός εκ των δυο στρατιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατασχεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους, μέχρι να διερευνηθούν.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην ερώτηση του Τούρκου δικαστή, πώς και γιατί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος απάντησαν ότι είχε έντονη χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

Καθησυχαστικό το Μέγαρο Μαξίμου

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη.

Στην ενημέρωση που παρείχε στους πολιτικούς συντάκτες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

»Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ.

»Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τα διακινούμενα σενάρια ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες που κρατούνται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε με σκωπτικό τρόπο «σενάρια συνομωσιολογίας» τα σχετικά δημοσιεύματα.

Πώς φθάσαμε στη σύλληψη των δύο αξιωματικών

Υπενθυμίζεται ότι η περίπολος φέρεται να είχε χάσει τον προσανατολογισμό της λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και είχε εισχωρήσει σε τουρκικό έδαφος.

Οι δύο Έλληνες κρατούνται στην Αδριανούπολη και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για τον επαναπατρισμό τους.

Οι δύο Έλληνες είναι υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής, οι οποίοι έκαναν περιπολία το πρωί της Πέμπτης (01/03/2018) στις Καστανιές του Έβρου.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

»Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές.

»Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

»Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Δείτε την μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης

Σχετικά άρθρα