Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Η Ελλάδα οριοθετεί ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία – Επίσης: «Κλείσαμε με τα Τίρανα ανοιχτά ζητήματα 70 ετών»

Κοτζιάς: Η Ελλάδα οριοθετεί ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία – Επίσης: «Κλείσαμε με τα Τίρανα ανοιχτά ζητήματα 70 ετών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Ιόνιο Πέλαγος, Ιταλία, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ελλάδα οριοθετεί ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία, αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Πέμπτης.

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ του ALPHA, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε γνωστό ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας όχι μόνο εξομαλύνθηκαν αλλά και ότι «πριν ένα μήνα κλείσαμε, στην Αλβανία, όλο το πακέτο των ανοιχτών ζητημάτων που έχουμε εδώ και 70 χρόνια, και 60 και 50, και νομίζω ότι είναι καλό».

Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «η χώρα δεν πρέπει να έχει ανοιχτά θέματα» και για αυτό τον λόγο «τα τελευταία 3 χρόνια δουλεύουμε πάρα πολύ για να σταθεροποιήσουμε και να αναπτύξουμε τα Βαλκάνια και τη διαβαλκανική συνεργασία».

Τα Βαλκάνια, όπως εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς, «είναι ένας χώρος στον οποίο συνδέονται και εξαρτώνται άμεσα και τα οικονομικά μας συμφέροντα και η οικονομική μας ανάπτυξη, η κοινωνική ευμάρεια, όπως επίσης και η ειρήνη σε όλη την περιοχή».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο Νίκος Κοτζιάς είπε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «τον εκνευρίζει όλη αυτή η ιστορία με τις ΑΟΖ της κυπριακής, όσο και των ελληνικών (ΑΟΖ) σε σχέση με την Αλβανία, την Ιταλία», αποκαλύπτοντας έτσι ότι η χώρα μας προχωρά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία.

Πρόκειται για άκρως σημαντική είδηση, για την οποία γνωρίζαμε ότι υπήρχαν συζητήσεις σε εξέλιξη, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό το πόσο είχαν προχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα -όπως είναι γνωστό- έχει αναγνωριστεί από την Ουάσιγκτον ως «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» στον χώρο των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου και ως «χώρα ηγέτης» στη βαλκανική χερσόνησο.

Σχετικά άρθρα