Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε βέρτιγκο ΝΔ και Μητσοτάκης για Novartis – Φόβοι για την αντίδραση Καραμανλή

Σε βέρτιγκο ΝΔ και Μητσοτάκης για Novartis – Φόβοι για την αντίδραση Καραμανλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Διαφθορά, Ευάγγελος Αντώναρος, Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία, Σκάνδαλο Novartis,

Στο σπιράλ εσωστρέφειας και βέρτιγκο συνεχίζει να κινείται η Νέα Δημοκρατία με το σκάνδαλο Novartis να απελευθερώνει καθημερινά όλο και πιο ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις.

Το χθεσινό “καπέλωμα” του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε λίγο πριν την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στην κοινοβουλευτική ομάδα να υποβάλλει μήνυση στον Πρωθυπουργό και να παραχωρήσει μακροσκελή εμφυλιοπολεμική δήλωση, παίρνοντας όλα τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και την πολιτική υπεραξία από τον κ. Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ηγεσία του κόμματος, χωρίς τούτο να σημαίνει ωστόσο πως υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και ανάσχεσης του χαμένου εδάφους στο πεδίο λήψης αποφάσεων για τις κινήσεις της ΝΔ.

Η διαρκής και το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis, ραγδαία υποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επιταγές και στρατηγικές επιλογές των Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη αφήνει τον πρώτο σε ρόλο προεδρεύοντα, με τους δύο τελευταίους να εκτελούν χρέη σκιώδους αρχηγού και ινστρούκτορα του πρώτου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά τη διαγραφή Αντώναρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες εξαπέλυσε για πρώτη φορά τόσο ευθεία επίθεση στον Κώστα Καραμανλή – παρουσία του – στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ την ίδια ώρα οι Αντώνης Σαμαράς και Άδωνις Γεωργιάδης, αμφότεροι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis χειροκροτούσαν σχεδόν εκστασιασμένοι.

«Πράγματι στην Ελλάδα η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα, το οποίο προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με αποτέλεσμα να ωφελείται τελικά η ίδια σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συμπληρώσει: «Και εδώ πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες. Πράγματι, υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν από την κρίση. Αλλά όταν συνέβαινε αυτό, δεν θυμάμαι κανέναν από το ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Και όταν η Νέα Δημοκρατία περιέκοψε δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώτος που έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας».

Αυτή η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ηλίου φαεινότερο ότι στρέφεται ευθέως κατά του Κώστα Καραμανλή καθώς αυτός κυβερνούσε τα χρόνια πριν από την κρίση, ενώ τα εύσημα απονεμήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη στα χρόνια της κρίσης όταν η ηγεσία της ΝΔ «ανήκε» στον Αντώνη Σαμαρά.

“Πανικός” για τον αριθμό των καλπών της Novartis

Την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κινήσεις του στρέφει κατόπιν νουθεσιών όλα τα εσωκομματικά πυρά στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, η ΝΔ επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το επερχόμενο τσουνάμι της ψηφοφορίας για την παραπομπή των εμπλεκομένων στην Προανακριτική Επιτροπή.

Η σπουδή της ΝΔ για το στήσιμο μίας αντί για δέκα κάλπες στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας, η οποία επιβεβαιώθηκε και από το μακροσκελές non paper που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, είναι ενδεικτική των φόβων που έχουν ζώσει την Πειραιώς για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και τούτο, διότι με το “καραμανλικό” στρατόπεδο να μην έχει αντιδράσει ακόμα στα “φίλια” πυρά, θεωρείται πολύ πιθανόν τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά προς την ηγεσία αλλά και τους Σαμαρά – Γεωργιάδη να εκτοξευθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Για αυτό το λόγο και η ηγεσία της ΝΔ προσδοκά στην «ομαδοποίηση» των εμπλεκομένων, προκειμένου να μην υπάρξουν «παραφωνίες» στην ψηφοφορία που θα επιτείνουν το κλίμα εσωστρέφειας που επιχειρεί να «κουκουλώσει» η Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, πίσω από τη στρατηγική επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η έκδηλη ανησυχία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενδεχόμενες αποκλίσεις στον αριθμό των ψήφων των εμπλεκόμενων «γαλάζιων» στελεχών κατά τη μυστική ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη.

Δηλαδή, ποιο θα είναι το μήνυμα για το εσωτερικό της ΝΔ σε περίπτωση που βουλευτές της ενδέχεται να συμφωνούν περισσότερο στην εμπλοκή και τις ευθύνες κάποιων εκ των 10 εμπλεκόμενων που βρίσκονται στο δυναμικό της ΝΔ, κάτι που θα επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα κατά την καταμέτρηση των ψήφων;

Τι θα γίνει εάν λόγου χάρη ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Άδωνις Γεωργιάδης λάβει περισσότερες ψήφους από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή τον «καραμανλικό» κ. Λυκουρέτζο;

Κάτι τέτοιο, που δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί δεδομένης της πρωτοφανούς σύγκρουσης καραμανλικών και σαμαρικών στη ΝΔ, θα στείλει το μήνυμα πως η ΝΔ όχι μόνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του σκανδάλου αλλά αλληλοκαρφώνεται για αυτό, παρέχοντας επί της ουσίας επιβεβαίωση στο Μέγαρο Μαξίμου και τις κυβερνητικές κατηγορίες για τις γαλάζιες ευθύνες γύρω από το σκάνδαλο Novartis.

Σχετικά άρθρα