Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζάεφ: Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση

Ζάεφ: Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά την παρουσία του σε εορτασμούς στην πόλη Νεγκοτίνο.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση.

»Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού».

Όπως μετέδωσε και το mignatiou, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εμφανίσθηκε αρχικά επιφυλακτικός να μπει σε λεπτομέρειες, για «να μη φανεί ότι διαπραγματευόμαστε μέσα από τα μίντια».

«Ήδη υπάρχει συμφωνία σε τρία ζητήματα»

Ωστόσο ο ίδιος αποκάλυψε ότι «οι συνομιλίες άρχισαν επί επτά ζητημάτων και συνεχίζονται επί τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τρία έχουν ρυθμισθεί», αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά τα θέματα.

Ο κύριος Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε οτι η κυβέρνηση του κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διαμορφώσει εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας με σκοπό την τελική λύση.

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό.

»Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα».

Σε ό,τι αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε ότι είναι μια επιλογή, που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του.

«Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση.

»Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού».

«Όπως είναι κατανοητό» συνέχισε «οι βασικές θέσεις όπως το όνομα, το σύνταγμα -αν θα αλλάξει η όχι- η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί, είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης».

«Το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου είναι ένα από τα εργαλεία, και εξετάζονται ενδελεχώς πιθανές λύσεις για το πώς θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των δύο χωρών».

Μία από αυτές είναι και το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου, που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές και που κατ΄ευχήν θα επικυρωθεί εντέλει από τα δύο κοινοβούλια.

«Μην ξεχνάμε όμως» κατέληξε με νόημα ο Zόραν Ζάεφ «πως ό,τι είναι υπό διαπραγμάτευση – είτε σε διμερές, είτε σε υπουργικό, είτε σε πρωθυπουργικό επίπεδο – επιστρέφει στον κ. Nίμιτς, καθώς η διαδικασία διεξάγεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Σχετικά άρθρα