Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Δημήτρης Βίτσας, Ίμια, Λιμενικό Σώμα, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

«Ανιστόρητη και απαράδεκτη η δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας» είπε ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας ότι «κάπου στα χαρτιά τους θα βρουν τη συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ιταλία και θα βρουν τη συνθήκη που η περιοχή αποδόθηκε στην Ελλάδα με συνυπογραφή της Σοβιετικής Ένωσης».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπάρχει ψυχραιμία και νηφαλιότητα από την πλευρά του ωστόσο χθες είχαμε μια «ήσυχη νύχτα». Το ελληνικό πολεμικό του λιμενικού έκανε την περιπολία του όπως και το τούρκικο.

Τόνισε ότι είναι «εθνικό θέμα και δεν χρειάζεται με μικροπολιτικές» και εξέφρασε την ανησυχία του για «ατυχήματα». Το «ατύχημα» τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο και χρειάζεται νηφαλιότητα για να το αντιμετωπίσεις.

Διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχε πρόταση για «ανταπόδοση» από την ελληνική πλευρά. «Στο πλαίσιο της φαντασίας» δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που διαβάζεται στο διαδίκτυο.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης εξηγώντας ότι «υπάρχουν πολλαπλά σενάρια για όλες τις καταστάσεις και έχουμε δώσει συγκεκριμένες εντολές για την πρώτη αντίδραση. Ευτυχώς έχουμε πολύ ψύχραιμους και γνώστες της κατάστασης, στρατηγούς, ναυάρχους κ.λπ.»

“Δεν τσιμπάμε σε προκλήσεις, τις αντιμετωπίζουμε”

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει προετοιμασία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και έχουν ληφθεί όλες τις πρωτοβουλίες, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα φόρα για να αναδειχθεί η σοβαρότητα του περιστατικού και η ευθύνη για αυτό.

Ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι: «Τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά δίκαια είναι αναμφισβήτητα και η υπεράσπιση της κυριαρχίας μας είναι δεδομένη όπως και της ιστορίας μας. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται μόνο στη λογική του εθνικού συμφέροντος».

«Είναι συμφέρον μας να λυθεί το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα των Σκοπίων και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε σύμφωνα με την πολιτική που έχουμε καθορίσει» τόνισε ο αν. υπουργός προσθέτοντας ότι «τα εθνικά θέματα δεν μπαίνουν σε διαδικασία ανταποδοτικότητας αλλά είναι ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικού συμφέροντος. «Δεν υπακούμε» σε κάποια πράγματα αλλά επιπλέον δεν μας τα έχουν ζητήσει.»

«Δεν τσιμπάμε σε προκλητικότητες αλλά τις αντιμετωπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Σχετικά άρθρα