Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Πορτογαλία η Αχτσιόγλου για κατώτατο μισθό και προστασία των εργαζομένων

Στην Πορτογαλία η Αχτσιόγλου για κατώτατο μισθό και προστασία των εργαζομένων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έφη Αχτσιόγλου, Κατώτατος Μισθός, Πορτογαλία,

Διαδοχικές συναντήσεις με τους ομόλογούς τους αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του πορτογαλικού υπουργείου Εργασίας θα έχουν την Τετάρτη 14/2 Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος, διερευνώντας τρόπους και εργαλεία για την επαναφορά της «κανονικότητας» στην ελληνική αγορά Εργασίας, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Στην Πορτογαλία βρίσκονται ήδη, από το απόγευμα της Τρίτης, η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Νάσος Ηλιόπουλος.

Στις συναντήσεις που θα έχουν την Τετάρτη 14/2 με τον Πορτογάλο υπουργό Εργασίας, José António Vieira da Silva, αλλά και τον υφυπουργό Εργασίας, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς και η μεθοδολογία που ακολούθησε η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου στο πεδίο αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές ο κατώτατος μισθός (με προοπτική να φθάσει τα 600 ευρώ το 2019), ενώ η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρόσφατα σε πάνελ του Economist, χαρακτήρισε «εξαιρετικά συμπιεσμένο» τον κατώτατο μισθό στην χώρα μας ενώ πολλάκις έχει τονιστεί ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η αύξησή του το 2018 (διαβάστε εδώ τι ανέφεραν πρόσφατα κυβερνητικοί παράγοντες).

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο, με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού και, επομένως, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φτάσει στο 60%.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στη χώρα μας ισχύει η μνημονιακή διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με βάση την οποία οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας που είναι κάτω από 25 ετών υποχρεώνονται, υπό την απειλή της ανεργίας, να αποδεχθούν την ακόμη πιο σκληρή ανισότητα των 432 ευρώ.

Σχετικά άρθρα