Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με εντολή Τσίπρα το σκάνδαλο Νovartis στη Βουλή – Τι δήλωσαν Κοντονής, Παπαγγελόπουλος

Με εντολή Τσίπρα το σκάνδαλο Νovartis στη Βουλή – Τι δήλωσαν Κοντονής, Παπαγγελόπουλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis, Σταύρος Κοντονής, Φάρμακα,

«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο NOVARTIS τόσο όσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι αύριο με εντολή του πρωθυπουργού ο φάκελλος θα σταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενώ είπε ακόμα ότι θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για να λάβουν τις τελικές τους θέσεις.

Τέλος ερωτηθείς για τον πρόεδρο της NΟVARTIS Hellas ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι δεν διώκεται αλλά του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα του να μείνει και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τη σειρά του δήλωσε ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

Αναλυτικότερα:

Στ. Κοντονής: Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο

Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι πριν από έναν χρόνο είχε αναφέρει σε μια σχετική δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευρά είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS . «Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό σήμερα», είπε. Ανέφερε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «η οποία με εντολή του πρωθυπουργού αύριο κιόλας θα αποσταλεί στη Βουλή».

Τόνισε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε». «Γι’ αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», επισήμανε. Τόνισε πως «και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει σε προκαταρκτική, ο υπουργός είπε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Είπε ειδικότερα ότι «αύριο μέχρι το αργότερο το μεσημέρι η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».

Απαντώντας για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν εστάλη αμελλητί ο φάκελος στη Βουλή, σχολίασε: «Μα σήμερα τον έλαβα τον φάκελο, πώς είναι δυνατόν; Αμελλητί σημαίνει ότι ο φάκελος θα είναι αύριο στα χέρια του προέδρου της Βουλής».

Στο ερώτημα εάν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα, ο κ. Κοντονής είπε πως η πληροφορία που έχει είναι ότι δεν έχει ανευρεθεί. «Αυτό κάτι σημαίνει», σχολίασε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλώς του απαγορεύτηκε η έξοδος. «Εάν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα, ότι κάτι θέλει να κρύψει και θα διαφύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι μια μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα του ως εισαγγελέας, τον οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Όπως το λέω». Υπογράμμισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει και στη συνέχεια». Για να τονίσει: «Ο ελληνικός λαός όμως απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του. Για το καλό της Ελλάδος, της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση πλήρως της δικογραφίας, με τη νόμιμη διαδικασία πάει στη βουλή, θα επανέλθουμε», είπε.

Για το θέμα της παραγραφής ο κ. Κοντονής σχολίασε: «να ανακαλέσετε στη μνήμη σας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί, υπήρξαν όμως και αδικήματα που δεν είχαν παραγραφεί και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές είχαν ολοκληρώσει την έρευνα τους και είχαν παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα σε δίκη τα οποία σήμερα έχουν τιμωρηθεί με πολυετείς ποινές καθείρξεως».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα, ο υπουργός είπε ότι για τα πρόσωπα που είναι μη πολιτικά τη διαδικασία τη συνεχίζει κανονικά η αρμόδια εισαγγελέας.

Σχετικά άρθρα