Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου με τα Σκόπια εντός του Φεβρουαρίου

Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου με τα Σκόπια εντός του Φεβρουαρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Μάθιου Νίμιτς, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ένα σχέδιο συμφώνου θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση: Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στις ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, των Βασίλη Κοττάκη, Βασίλη Σκουρή και Βασίλη Νέδου, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου “Η επόμενη μέρα” στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο.

Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη.

Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους.

Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το κομματικά ορθό».

Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχετικά άρθρα