Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης κυανόκρανος στη ΝΔ: Και σύνθετη ονομασία και “ναι” σε συλλαλητήρια

Ο Μητσοτάκης κυανόκρανος στη ΝΔ: Και σύνθετη ονομασία και “ναι” σε συλλαλητήρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Πάνος Καμμένος, Σκόπια,

Σε ρόλο κυανόκρανου αλλά όχι λόγω του γαλάζιου της Νέας Δημοκρατίας, έχει μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί να συμβιβάσει αντιδιαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους απόψεις και θέσεις για το Σκοπιανό, και συνεχίζει να μην παίρνει σαφή θέση, καλυπτόμενος πίσω από τη διακριτή γραμμή που τηρεί ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ως όρο συναίνεσης ζητά ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Η σαφής αιχμή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, που έκανε λόγο για “αντιφάσεις της ΝΔ” είναι ενδεικτική της αλλοπρόσαλης πολιτικής πρόσέγγισης στο μείζον εθνικό ζήτημα από την Πειραιώς.

Οι εκδηλώσεις αυτής διπολικής προσέγγισης κατέστησαν ακόμη πιο εμφανείς σήμερα, μετά την υποχώηρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα της συμμετοχής γαλάζιων στελεχών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Οι βουλευτές που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν οι Γιώργος Γεωργαντάς, Θεόδωρος Καράογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Φωτεινή Αραμπατζή. Στο συλλαλητήριο εκτιμάται πως θα μετέχει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το στίγμα της παράταξης και σε γραμμή Σαμαρά, έδωσε γραμμή υπέρ των συλλαλητηρίων, κάνοντας λόγο για ενιαία γραμμή της ΝΔ στη βάση της… απόφασης Σαμαρά το 1992, ο οποίος είχε διωχθεί κακήν κακώς από το Προέδρικό Μέγαρο από τον τότε ΠτΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Η εθνική γραμμή που διέσωσε το όνομα της Μακεδονίας χαράχθηκε από την τότε πρόταση του τότε υπουργού Εξωτερικών» δήλωσε υπερασπιζόμενος τον Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Κατόπιν πιέσεων από την πλευρά των “σκληροπυρηνικών”, Σαμαρά και Γεωργιάδη, καθώς και βουλευτών από τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι θέλουν να “πουλήσουν” πατριωτισμό στο κομματικό τους ακροατήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχώρησε στη γραμμή της κατά συνείδησης συμμετοχής στα συλλαλητήρια ενάντια στη χρήση του όρου “Μακεδονία” στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσης με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Και τούτο, την ώρα που μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην καρατόμηση της Βασιλικής Δεναξά από τη θέση της επικεφαλής της τοπικής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο γεγονός ότι η απομάκρυνση ήρθε μετά τις “νουθεσίες” της πρώην στενής συνεργάτιδος του Προέδρου της ΝΔ σε επικεφαλής τοπικών στη Θεσσαλονίκη να κρατήσουν αποστάσεις από τα συλαλλητήρια…

Το “πράσινο φως” ωστόσο στα συλλαλητήρια έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την υιοθέτηση της γραμμής για σύνθετη ονομασία erga omnes, την οποία η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως αποδέχεται διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες.

Με λίγα λόγια και “ναι” στα συλλαλητήρια και “ναι” στη σύνθετη ονομασία δε γίνεται. Η κα Σπυράκη ωστόσο στο σημερινό της μπρίφινγκ το κατάφερε…

Στο σημείο αυτό ακριβώς έγκειται και η βαθύστερη αντίθεση που εμφιλοχωρεί στις τάξεις της ΝΔ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει 26 χρόνια μετά το 1992 να ταλανίζεται από τις δύο διαφορετικές γραμμές, αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη και αυτή του Αντώνη Σαμαρά.

Η κα Σπυράκη πνιγμένη στις αντιφάσεις της ΝΔ

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας» σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως σημειώνει, «από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes από την άλλη λένε «ναι» στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά».

«Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;» διερωτάται ο Δ. Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα η Μ. Σπυράκη είχε αναφέρει ότι είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας. «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, υπάρχει έναρξη της συζήτησης για σύγκληση του Συμβουλίου Eξωτερικής Πολιτικής, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία θα έπρεπε να ληφθεί στην αρχή.

Η Μ. Σπυράκη συμπλήρωσε ότι εάν ο Ν. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.

Σχετικά άρθρα