Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΑΝΕΛ: Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το «Μακεδονία»

ΑΝΕΛ: Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το «Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Έλληνες, Βαλκάνια, Μακεδονία, Μανταλένα Παπαδοπούλου, Σκόπια,

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι η θέση του κόμματός της «είναι σαφής και πάγια, διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: “όχι” στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για τα Σκόπια και επίσης “όχι” στη χρήση παραγώγου του ονόματος, γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του 70 χρόνια πίσω».

Είπε επίσης πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απλώς προτείνει και δεν θα αποφασίσει αν θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, επεσήμανε ότι «ασκεί την εξωτερική πολιτική με θετικά αποτελέσματα, του έχουμε εμπιστοσύνη».

Για τον χάρτη των Σκοπίων με την ονομασία «Βαρντάσκα» που δημοσίευσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, είπε πως «Βαρντάσκα» λέγονταν τα Σκόπια πριν από το 1944. «Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το όνομα “Μακεδονία”. Οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούμε με το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγό του για τα Σκόπια», επέμεινε.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στάσης από τους ΑΝΕΛ, ειδικά όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα.

Για το αν πρώην υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις παραμένει στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, τόνισε πως «εξ όσων γνωρίζω παραμένει στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Δεν έχει τεθεί από κανέναν θέμα διαγραφής του».

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε πως αυτό ανήκει στην κρίση και στην αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού της χώρας.

Σχετικά άρθρα