Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ανακηρύξουν ΑΟΖ – Τους ενόχλησε η Τριμερής με την Ιορδανία

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ανακηρύξουν ΑΟΖ – Τους ενόχλησε η Τριμερής με την Ιορδανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ιορδανία, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή στο τουρκικό καθεστώς, η οποία εκφράζεται και σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Η εφημερίδα Aksam, έντρομη προαναγγέλλει ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι έτοιμες να καθορίσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, σχηματίζοντας μία ευθεία γραμμή που θα ξεκινάει από το Καστελλόριζο (σ.σ. το οποίο αναφέρεται ρητά σε όλες τις Συνθήκες ως ελληνικό έδαφος) και τη Ρόδο, θα περνάει ανοιχτά της Αττάλειας και θα καταλήγει στην Κύπρο.

Οι Τούρκοι έχουν την παράλογη απαίτηση το Καστελόριζο να μην έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διεκδικώντας έτσι μια μεγάλη έκταση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Βεβαίως οι παράνομες τουρκικές αξιώσεις, η τουρκική αρπακτικότητα σε εδάφη και θάλασσες που έχασε η Τουρκία σε πολέμους πριν 100 χρόνια και αναγνώρισε με συνθήκες που υπέγραψε ως ηττημένη, δεν αλλάζουν με υστερίες και φωνές. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές.

Η ίδια εφημερίδα Aksam συνεχίζοντας επικαλείται τον κατοχικό ηγέτη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, οδηγεί την περιοχή σε νέες εντάσεις ενώ σαμποτάρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι τουλάχιστον συγκινητικό που ο Μουσταφά Ακιντζί έχει έγνοια του τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωσή του «Εκπρόσωπου της Προεδρίας της ΤΔΒΚ», δηλαδή του ψευδοκράτους, Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος είχε αναφερθεί στις «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εργασίες για την οριοθέτηση της ζώνης ΑΟΖ, τις οποίες επιβεβαίωσε ο αρχηγός της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης, θα συνεχίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το ψευδοϋπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους εξέδωσε και ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «οι συμφωνίες συνεργασίας της «ελληνοκυπριακής Διοίκησης» [σ.σ. όπως αναφέρει το κατοχικό καθεστώς τη νόμιμη Κυπριακή Κυβέρνηση] δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», αναφορικά στις συμφωνίες συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της ενέργειας με την Ελλάδα και την Ιορδανία, επισημαίνοντας ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αγνοεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι και αυτοί συνιδιοκτήτες του νησιού».

Να σημειωθεί εδώ ότι συνιδιοκτήτες των κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μόνο οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι οι κάτοικοι ενός νησιού που έχουν ιδρύσει ψευδοκράτος, είναι δηλαδή πολίτες ενός άλλου, έστω και παράνομου, κράτους.

Μάλιστα το κατοχικό ψευδοκράτος στη γραπτή ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά επικίνδυνα βήματα» τις ελληνοκυπριακές ενέργειες, οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα αυξήσουν την ένταση στο νησί και στην [ευρύτερη] περιοχή. Απειλούν κιόλας. Και συνεχίζουν:

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της γεωργίας με την Ελλάδα και την Ιορδανία, αγνοώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του νησιού».

Οι συνιδιοκτήτες, τονίζουμε, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας έχουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος.

Σχετικά άρθρα