Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκινά “μάχη” σε διπλό ταμπλό για το Σκοπιανό: Ο σχεδιασμός Τσίπρα και οι υποχωρήσεις Ζάεφ

Ξεκινά “μάχη” σε διπλό ταμπλό για το Σκοπιανό: Ο σχεδιασμός Τσίπρα και οι υποχωρήσεις Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Γενς Στόλτενμπεργκ, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Μάθιου Νίμιτς, Μέγαρο Μαξίμου, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Πάνος Καμμένος, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε διπλό ταμπλό εκκινούν σήμερα οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να έχει καρφωμένο το βλέμμα του τόσο στις λεπτομέρειες που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο εσωτερικό μέτωπο γύρω από το Σκοπιανό.

Η σημερινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις και “ιδέες” για το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα θέματα που συνδέονται μ’ αυτό, ενώ θα διαπιστωθεί κατά πόσον οι συγκλίσεις είναι περισσότερες από τις αποκλίσεις και αν μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Την ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επισκεφθεί σήμερα τα Σκόπια, την ώρα που στη Νέα Υόρκη η διαπραγμάτευση για την ονομασία και τις κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά των Σκοπίων μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Από την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κατά πόσο η πλευρά των Σκοπίων θα εμφανιστεί διαλλακτική και υποχωρητική σε ζητήματα αλυτρωτισμού θα εξαρτηθεί επί της ουσίας και κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με το τετ α τετ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Τύπου, να μην είναι ακόμα “κλειδωμένο”.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μάθιου Νίμιτς υποδέχεται σήμερα τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, προκειμένου να πέσουν στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις για ονομασία και να φανεί πόσο μακριά ή κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Ήδη από προχθές, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο 79χρονος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό που χειρίζεται το θέμα για περισσότερα από 20 χρόνια, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν “μαγικές λύσεις”.

Παράλληλα, πάντως, ο κ. Νίμιτς είχε αναγνωρίσει ότι στην παρούσα φάση, η πολιτική βούληση που επιδεικνύουν Αθήνα και Σκόπια ευλόγως έχει πυροδοτήσει προσδοκίες πως αυτή τη φορά μπορεί η κατάληξη των συζητήσεων να είναι διαφορετική.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Ο Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια

Την ίδια ώρα, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας Ράντ. Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τ. Τζαφέρι και άλλους αξιωματούχους της χώρας. Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο της επίσκεψης του γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα βρεθούν οι “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” που συνδέονται με την ευρωατλαντική προοπτική της γείτονος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η πίεση θα αφορά στις αναγκαίες υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνουν τα Σκόπια σε επίπεδο απεμπόλυσης των εκδηλώσεων και συμβόλων αλυτρωτισμού.

Η “μπάλα” βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία αν και το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να κλείνει διαρκώς μέτωπα -εσωτερικά, συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από την εθνικιστική πτέρυγα των Σκοπίων.

Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει αύριο σε ειδική εκδήλωση της Βουλής και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ, ενώ οι δύο άνδρες θα κάνουν και δηλώσεις στον Τύπο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από σήμερα θα έχει προκύψει στη Νέα Υόρκη ένα πρώτο δείγμα σχετικά με την απόσταση που χωρίζει Αθήνα και Σκόπια από τη συμφωνία, οι αυριανές δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προφανώς θα έχουν ξεχωριστή σημασία.

Παρέμβαση Καμμένου και Καραμανλή

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό το Μέγαρο Μαξίμου είδε εκ νέου τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο να διατυπώνει διακριτή γραμμή, ανεβάζοντας χθες στον λογαριασμό του στο Τwitter χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937, όπου η περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ αναγράφεται ως “Βαρντάρσκα”, άνευ… άλλου σχολίου.

Ταυτοχρόνως, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαντ. Παπαδοπούλου ανέφερε χθες στη δημόσια ραδιοφωνία ότι “για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών”, παραπέμποντας σε αυτό του 1992.

Παράλληλα, η νέα διαρροή από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό δείχνει πως το καραμανλικό στρατόπεδο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει το ονοματολογικό να μετατραπεί σε πεδίο μικροκομματικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της ΝΔ.

Η χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους πανμακεδονικών οργανώσεων ανά την υφήλιο αποτέλεσε την αφορμή για επαναφορά της δήλωσής του ότι “δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος”.

Δεν διέλαθε της προσοχής ότι πρόκειται για μια δήλωση η οποία γίνεται ακριβώς τη στιγμή που ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ξεκινάει σήμερα στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, ενώ αντίστοιχα στη γειτονική χώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει ταυτόχρονα επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Στα κεντρικά της ΝΔ πάντως, αν και ανοίγουν σταδιακά τα χαρτιά τους, κάνοντας λόγο πως σε “κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ”, ενώ παράλληλα μιλώντας για το erga omnes της σύνθετης ονομασίας τονίζουν με έμφαση ότι αυτό σημαίνει “εντός και εκτός του γειτονικού κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο συνεχίζει να επενδύει στη στάση Καμμένου, αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση για το μείζον εθνικό θέμα, προκειμένου να μην ενεργοποιήσει τις αντίρροπες δυνάμεις που εμφυλοχωρούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ονοματολογικό.

Σχετικά άρθρα