Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΒΟΜΒΑ Κοτζιά: Ελληνικά νησιά σε «γκρίζες ζώνες»; Να προσέχουν μη βρεθούν τουρκικά σε «γκρίζες ζώνες»

ΒΟΜΒΑ Κοτζιά: Ελληνικά νησιά σε «γκρίζες ζώνες»; Να προσέχουν μη βρεθούν τουρκικά σε «γκρίζες ζώνες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Νησιά Αιγαίου, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Βόμβα μεγατόνων στην Τουρκία έριξε την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις «διεκδικήσεις» ελληνικών νησιών στο Αιγαίο από Τούρκους πολιτικούς, έδωσε για πρώτη φορά μια απάντηση που «πάγωσε» την Άγκυρα. Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι όπως το πάνε ορισμένοι στην Τουρκία αυτό που θα καταφέρουν είναι να «βρεθούν βραχονησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία» σε «γκρίζες ζώνες».

Ο Νίκος Κοτζιάς έριξε τη διπλωματική βόμβα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν στην Αθήνα.

Διπλωματικός συντάκτης ζήτησε από τον Νίκο Κοτζιά να εκτιμήσει τη δήλωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τρίτη στο τουρκικό κοινοβούλιο, με την οποία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και σε νησιά του [διαβάστε εδώ].

«Ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στις δηλώσεις, στην ομιλία μάλλον που έκανε χθες στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, όπου ακούσαμε ότι έθεσε θέμα Αιγαίου, νησιών κλπ. Πώς εκτιμάτε εσείς αυτήν την εξέλιξη, τη στιγμή που γίνεται μία προσπάθεια, όπως είπατε και εσείς, να ανοίξουν οι δίαυλοι, να ξεπαγώσει έτσι το κλίμα κλπ.», ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Η απάντηση βόμβα του Κοτζιά

«Κατ’ αρχάς, εμείς με όλους τους τρόπους δηλώσαμε -και μίλησα και με την Τουρκική ηγεσία- ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό.

»Από την άλλη, είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι, ως προς το πώς θέτουν ορισμένα θέματα.

»Η κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει εδώ και πάρα πολύ καιρό υπό την κριτική της την Κυβέρνηση της Τουρκίας γιατί, λέει, έχει αφήσει να καταλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 18 τουρκικά νησιά. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε θέμα Αιγαίου.

»Απάντησε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι εμείς δεν έχουμε αφήσει ούτε πέτρα, ούτε νησί να μας το καταλάβουν.

»Βέβαια, θα έλεγα ότι υπάρχει μία ελληνική λαϊκή παροιμία, λέει: «περί όνου σκιάς».

»Συζητούσαν περί κατάληψης νησιών -ρωτούσε η αντιπολίτευση και απαντούσε η Κυβέρνηση ότι δεν άφησε να γίνει καμία κατάληψη- που δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα, στην ελληνική Πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους.

»Αλλά θέλει μια διευκρίνιση, και παρακαλώ πολύ γι αυτό, από δημοσιογραφικής πλευράς, ότι δηλαδή απαντούσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην αντιπολίτευση που του έλεγε ότι «σας έχουν καταλάβει νησιά», λέγοντας «δεν μας κατέλαβαν κανένα».

»Το πρόβλημα δεν είναι τι είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατ’ εμέ. Αλλά, είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση. Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες και μιλούν για «γκρίζες ζώνες», αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε «γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία».

(…)

«Με τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η Κυβέρνηση της Τουρκίας- λέω, κάποιοι χρησιμοποιούν κριτήρια περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία, σε αυτή την κατηγορία. Το λέω πρώτη φορά δημόσια».

Σχετικά άρθρα