Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άτακτη υποχώρηση της ΝΔ – Απείχε από τη Βουλή για την αναίρεση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία

Άτακτη υποχώρηση της ΝΔ – Απείχε από τη Βουλή για την αναίρεση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), Νέα Δημοκρατία, Σαουδική Αραβία,

Αναίρεσε, κατά πλειοψηφία, τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, το βράδυ της Παρασκευής.

Με την αναίρεση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ, η οποία απείχε από αυτήν την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».

Η στάση αυτή της ΝΔ προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στο όλο ζήτημα και το ανήγαγε σε πρώτο μείζον ζήτημα.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Σήμερα συζητήσαμε το θέμα που είχαμε θέσει ομοφώνως από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, δηλαδή, το ενδεχόμενο ανάκλησης των αποφάσεων του Ιανουαρίου και του Μαρτίου που αφορούν τα βλήματα και τις βόμβες, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μετά το πέρας της συνεδρίασης των Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. «Αυτό που έγινε σήμερα είναι -μετά από μεγάλη επιχειρηματολογία και θα έλεγα και ένταση, όπου το κάθε κόμμα είπε την άποψή του- ότι καταλήξαμε κατά πλειοψηφία (η ΝΔ απείχε) ότι πρέπει να ανακαλέσουμε, να αναιρέσουμε τις δύο αποφάσεις. Τις αποφάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2017 που αφορούν την πώληση των βλημάτων και των βομβών» σημείωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η σημερινή αναίρεση γνώμης της επιτροπής εξοπλιστικών, αυτή για να είναι εκτελεστή και να παράγει μία έννομη συνέπεια για το κράτος, χρειάζεται και απόφαση του ΚΥΣΕΑ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε σήμερα η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει «ηθικοπολιτική διάσταση». «Όταν έχεις τρεις αποφάσεις της Ευρωβουλής -Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο φέτος- αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κλιμάκωση του διεθνούς ενδιαφέροντος και της διεθνούς πίεσης για να σταματήσει ο εξοπλισμός της Σαουδικής Αραβίας, διότι κρίνεται ως υπεύθυνη για ανθρωπιστική καταστροφή με τα όπλα που παίρνει από διάφορες χώρες. Άρα, έχουμε μία νέα διεθνή πραγματικότητα, την οποία οφείλει να συνυπολογίσει και η χώρα μας» είπε ο κ. Φίλης και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Προφανώς και υπήρχαν και παλαιότερες αποφάσεις. Είναι, λοιπόν, περίεργο πως, ενώ οι ευρωβουλευτές των κομμάτων ψηφίζανε αυτές τις αποφάσεις στην Ευρωβουλή, οι βουλευτές των ίδιων κομμάτων -των κομμάτων μας- στην ελληνική Βουλή δεν είχαν την ανάλογη στάση. Και αν αυτό το ερώτημα ισχύει για όλους μας -και είμαι πρόθυμος να πάρω κι εγώ την ευθύνη του κόμματός μου- θεωρώ ότι αυτό το ερώτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν η ΝΔ, προχθές, στην Ευρωβουλή, καταψήφισε την πρόταση για εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία, λέει ότι ψήφισε μία παρόμοια πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά όλοι ξέρουμε τι ψήφισε και τι καταψήφισε, και άρα είναι σημαντικό ότι σήμερα εδώ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, κατά τη γνώμη μου υποκριτικά». «Η ΝΔ αρνήθηκε να πάρει μέρος στην ψηφοφορία διότι δεν θέλει να καταδικάσει και να αναιρέσει αυτήν την απόφαση στην Ελλάδα. Και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα γιατί δεν θέλει» παρατήρησε.

Ο κ. Φίλης επισήμανε πως «η Βουλή είπε σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει αναίρεση, ανάκληση αυτών των δύο αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ» ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εγώ έκανα αυτοκριτική για τη στάση και του κόμματός μας και της κυβέρνησής μας. Δεν κρύβουμε τα λόγια μας. Καθαρές κουβέντες. Δεν κάνω τον Πόντιο Πιλάτο. Και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της στάσης και για τα βλήματα και για τις βόμβες». Όπως πρόσθεσε «και αν για βλήματα πει κανείς ότι δεν είναι όπλα μαζικής επίδρασης, είναι όπλα που δίνονται σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που σκοτώνουν αμάχους στην Υεμένη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποφάσισε στην προσεχή συνεδρίασή της να ασχοληθεί με τη στάση που τήρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλαβε τον λόγο εντός της Επιτροπής, στη συνεδρίαση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών, και λίγο μετά τα όσα είπε είχαν δημοσιευθεί σε sites, κατά παράβαση της μυστικότητας της συνεδρίασης. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα ελέγξει η Επιτροπή, η οποία αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, να συζητηθεί το θέμα συμπεριφοράς και παραβίασης του Κανονισμού εκ μέρους του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη» είπε ο κ. Φίλης.

Η Νέα Δημοκρατία

«Εμείς παίρνουμε τις ευθύνες μας, δεν λέμε ότι κάναμε λάθος. Ψηφίσαμε τότε. Δεν μετέχουμε, όμως, σε προσχηματικές ανακλήσεις, οι οποίες επικαλούνται το Ευρωκοινοβούλιο αλλά επιλεκτικά», δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, και συμπλήρωσε: «Το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει δύο φορές, πριν την απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, με το ίδιο λεκτικό και το ίδιο σκεπτικό για ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη». Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι ενώ η ημερήσια διάταξη έκανε λόγο για ενημέρωση επί της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, ετέθη θέμα να ανακληθεί η γνώμη της Επιτροπής. Σημείωσε, δε, ότι «η ανάκληση ή η αναίρεση γνώμης δεν αλλάζει τίποτε και το ΚΥΣΕΑ είναι εκείνο που πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση».

«Εμείς αρνηθήκαμε να λάβουμε μέρος σε αυτήν την απόφαση. Παρουσίασα απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου του 2016, η οποία κάνει αναφορά σε άλλη απόφαση της 9ης Ιουλίου του 2015 που την έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όπου καλείται η Μογκερίνι να δρομολογήσει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό το έκανα για να δείξω ότι η επίκληση του Ευρωκοινοβουλίου είναι υποκριτική, επειδή το θέμα έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση, για να ανακληθεί δηλαδή μία απόφαση που δυσκολεύει την κυβέρνηση, ενώ ξέραμε 11 μήνες πριν πάρουμε την απόφαση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, ότι έχει λάβει απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο που μιλάει για την ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. «Εμείς θεωρήσαμε ότι η επίκληση του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την απόφασή μας του Ιανουαρίου να πουλήσουμε τα όπλα είναι καθαρά προσχηματική και εμείς αρνούμαστε να μετέχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες για διευκολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και ενημέρωσε ότι πρότεινε εφεξής να περνάνε δύο φορές από την Επιτροπή Εξοπλιστικών τέτοιες συμφωνίες. Ο βουλευτής είπε, επίσης, μετά από ερώτηση, ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, σήμερα, στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς, όπως και ο υπουργός φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή, παρήλθε η προθεσμία για την κατάθεση της ανέκκλητης πίστωσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι το κόμμα του επιμένει πως στην Επιτροπή Εξοπλιστικών πρέπει να προσέλθουν πρόσωπα που σχετίζονται με τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και ότι σήμερα κατέθεσε ερωτήματα για το θέμα του μεσάζοντα και την ιδιότητα του κ. Μπούρα.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Από σήμερα, η σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αναιρείται» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη συνιστά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Πάνου Καμμένου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση, «η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εξοπλιστικών δεν υπάρχει για όλα όσα έχουν συμβεί το καλοκαίρι και αφήνουν πολιτικά έκθετο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, διότι έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη και επειδή υπάρχει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σχετικά άρθρα