Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη

Τζανακόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

«Βρισκόμαστε σε μια φάση κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, βρισκόμαστε σε με περιοχή που είναι αποσταθεροποιημένη, η ευρύτερη περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις. Επομένως, σε αυτή τη φάση, ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα είναι να επιδιώξει την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τη γείτονα και συνολικά και στα επιμέρους ζητήματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος, λίγο πριν από την έναρξη των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τον Τούρκο Πρόεδρο, πρόσθεσε ότι τα ζητήματα αυτά «είτε αυτά αφορούν το Αιγαίο και την απαίτηση εκ μέρους μας για τον οριστικό τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας, είτε αυτό αφορά τα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού, είτε αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στον Real fm, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, αν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα και με δεδομένο -εντός του πλαισίου του οποίου συζητάμε- και τον θεμέλιο λίθο αυτού του πλαισίου, δηλαδή τη Συνθήκη της Λωζάννης, επιδιώξει αυτή την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία».

Παράλληλα, ο Δ.Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν βεβαίως ζητήματα που υπονομεύουν αυτή τη σχέση. Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα, ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για την επίλυσή τους είναι μέσα από τη διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου και αυτή είναι η κυρία επιδίωξη που έχει η χώρα μας. Και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου νομίζω έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς εάν δυσκόλεψε τα πράγματα η συνέντευξη Ερντογάν ή είναι ένα πλαίσιο που το ακούμε χρόνια τώρα από τους Τούρκους ηγέτες, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «το γεγονός ότι οι σχετικές δηλώσεις έχουν επαναληφθεί σε διάφορες φάσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε».

«Μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, γέννησε ερωτηματικά», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να τονίσει ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, που έχει πράγματι έναν ιστορικό χαρακτήρα, με δεδομένο όμως το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε και το οποίο είναι το πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία για την ελληνική πλευρά αλλά και συνολικά είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Για το εάν αυτό θα δηλωθεί από την ελληνική πλευρά, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως «είναι προφανές» και επισήμανε ότι έχει βγει με τον πιο επίσημο τρόπο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, είναι πάγια θέση η οποία προφανώς και θα δηλωθεί με καθαρότητα.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Ερντογάν αύριο στη Θράκη και τη δήλωση που έκανε, επιβιβαζόμενος στο αεροπλάνο για την Αθήνα, ότι «πάει να βρει τους αδελφούς του», ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί τη Θράκη ο κ. Ερντογάν, και πως και στην προηγούμενη επίσκεψή του, ως πρωθυπουργός, είχε περιοδεύσει στην περιοχή για να συνομιλήσει με τους ομόδοξους τους και να προσευχηθεί.

«Αυτό νομίζω θα επαναληφθεί και δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν περαιτέρω πολιτικού χαρακτήρα επιπλοκές σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε. Κατέστησε σαφές ότι «το καθεστώς της Θράκης είναι δεδομένο, καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό δεν θεωρούμε ότι δημιουργεί οποιαδήποτε πολιτική επιπλοκή και δεν είναι και κάτι πρωτοφανές».

Σχετικά άρθρα