Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αποκάλεσε την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη “ομοεθνείς” του

Ο Ερντογάν αποκάλεσε την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη “ομοεθνείς” του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ, που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τους 150.000 Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης “ομοεθνείς” του.

Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση, αφού στη Θράκη δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά θρησκευτική. Είναι δηλαδή ομόθρησκοί του αλλά σε καμία περίπτωση ομοεθνείς του.

Και δεν είναι ομοεθνείς του όχι μόνο γιατί αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και η πραγματικότητα.

Η μουσουλμανική μειονότητα είναι χωρισμένη σε τρεις ισάριθμες κοινότητες. Των Πομάκων, των Τσιγγάνων και των Οθωμανογενών. Οι Πομάκοι είναι Έλληνες, αρχαίο θρακικό φύλο -οι λεγόμενοι Αγριάνες-, που ακολούθησαν τον Μεγάλο Αλέξανδρο ως ιππικό στην εκστρατεία του. Οι Τσιγγάνοι είναι αυτοί που είναι και οι Οθωμανογενείς είναι είτε εξισλαμισμένοι Έλληνες, είτε δημόσιοι υπάλληλοι του οθωμανικού κράτους που δεν ακολούθησαν τον οθωμανικό στρατό όταν αποχώρησε από την περιοχή.

Πώς λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί “ομοεθνείς” του ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία παρά μόνο το θρήσκευμα; Βεβαίως η δήλωσή του περί “ομοεθνών” εντάσσεται στην ευρύτερη διάθεσή του για “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάνης και αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της νεο-οθωμανικής ιμπεριαλιστικής Τουρκίας.

Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά είναι η ακόλουθη:

«Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Θράκη, είναι μια επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε από τη στιγμή που θα έρθουμε στην Ελλάδα.

»Είχα πάει στη Δυτική Θράκη το 2005 –θα το θυμάστε πιθανότατα–, εκεί όπου υπάρχουν περίπου 150.000 πολίτες ομοεθνείς μας.

»Από τη στιγμή που θα βρίσκομαι στην Αθήνα, θεωρώ πως δεν θα ήταν σωστό να μην επισκεφθώ και τους ομοεθνείς μας.

»Ο ενθουσιασμός του 2005 ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και αρκετά μεγάλος.

»Η άφιξή μας στην Αθήνα θα είναι πολύ σημαντική για τους ομοεθνείς μας και συμπατριώτες μας, που χτίζουν μια «γέφυρα» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και θεωρώ ότι η επίσκεψή μας θα συνεισφέρει εξαιρετικά στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».

Όταν όμως στη συνέχεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στους Έλληνες που ζουν στην Τουρκία, εκεί προφανώς… ισχύει ως έχει η Συνθήκη της Λωζάνης για τον κ. Ερντογάν. Δεν τους αποκάλεσε Έλληνες («Γιουνάν») αλλά «Ρωμηούς».

Ρωμηοί, δηλαδή Ρωμαίοι, σημαίνει οι Ορθόδοξοι υπήκοοι της Τουρκίας, οι πρώην υπήκοοι της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και είναι θρησκευτικός προσδιορισμός. Ρωμηοί αποκαλούνται μέχρι και σήμερα οι Ορθόδοξοι σε όλη την Ανατολή ανεξαρτήτου εθνικής καταγωγής.

«Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σας δικά μου», είναι ο μόνος τρόπος σκέψης του σουλτανοπροέδρου.

Σχετικά άρθρα