Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα “όπλα” στην αντεπίθεση Τσίπρα για νέα τετραετία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο

Τα “όπλα” στην αντεπίθεση Τσίπρα για νέα τετραετία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Ανεργία, Ευρωζώνη, Θέσεις Εργασίας, Κοινωνικό Μέρισμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία,

Να ανοίξει μία ευρεία συζήτηση για την επόμενη μέρα των μνημονίων επιδιώκει πλέον και τυπικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και το κλείσιμο εξπρές της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να επισφραγιστεί στο σημερινό Eurogroup.

Η εμφανής πολιτική βούληση των θεσμών να κλείσει η αξιολόγηση – για πρώτη φορά στα χρόνια των μνημονίων χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και ακολούθως και το πρόγραμμα, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Αθήνας πως ουδείς πλέον απεργάζεται σενάρια τέταρτου μνημονίου, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνεχίζει να περιφέρει τη βούλησή του για ένα “δικής του ιδιοκτησίας βαθύ πρόγραμμα αόριστων και αν μη τι άλλο νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων” στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη δημοσκοπική ψαλίδα να κλείνει, την ώρα που η ΝΔ βυθίζεται στα στρατηγικά της αδιέξοδα, τις όζουσες υποθέσεις που ταλαιπωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρόωρο… ταβάνιασμα των ποσοστών της, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη ατενίζουν το δεύτερο ήμισυ της κυβερνητικής θητείας με αισιοδοξία, προσδοκώντας σε τελική αντεπίθεση με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019, όταν θα στηθούν εκ νέου οι κάλπες σε διάψευση των αλλεπάλληλων προβλέψεων εν είδει αυτοεκπληρούμενων προφητειών της Νέας Δημοκρατίας.

Και πλέον, με τα δεδομένα αυτά γίνεται όλο και πιο επίκαιρο το πλάνο 2+4 που είχε προαναγγείλει ήδη εδώ και καιρό από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, προεξοφλώντας ακόμα μία εκλογική νίκη το 2019 και μία νέα τετραετία, κατά την οποία θα ενταθεί η πορεία αποκατάστασης των αδικιών των μνημονίων, πλέον εκτός των μνημονιακών περιορισμών και περιχαρακώσεων.

Μήνυμα στην κοινωνία ότι οι αδικίες αρχίζουν να αποκαθίστανται πριν εξέλθει η χώρα του Μνημονίου έστειλε εξάλλου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS. «Εξάλλου, πρόθεσή μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο την βελτίωση των οικονομικών αριθμών», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Θέλουμε, επίσης, να βελτιώσουμε και τους κοινωνικούς δείκτες. Επιδιώκουμε να αισθανθεί ο κόσμος στην καθημερινή του ζωή τον αντίκτυπο της οικονομικής ανάκαμψης, να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μια δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Ενίοτε, οι αριθμοί είναι θετικοί αλλά η ζωή των ανθρώπων παραμένει αρνητική».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να περάσει το θετικό μομέντουμ της οικονομίας, των δύο επιτυχών εξόδων της χώρας στις διεθνείς αγορές και της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, με τις “ενέσεις” κοινωνικής πολιτικής των τελευταίων μηνών να ακολουθούν πορεία γεωμετρικής προόδου.

Το κοινωνικό μέρισμα σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες, η άμεση ανταπόκριση με επιπλέον αποζημιώσεις στους πληγέντες της Μάνδρας, η πρωτοφανής δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 27% στο 20% που βρίσκεται μέσα σε δυόμισι χρόνια αλλά συγχρόνως και τα “κέρδη” από την τρίτη αξιολόγηση, δηλαδή πρωτίστως η προτεραιοποίηση των εργαζομένων έναντι των τραπεζών στις αποζημιώσεις σε περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων, η σημαντική αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων με την παράλληλη διατήρηση ανέπαφων των αναπηρικών και η γενικότερη διαρκής στοχοπροσήλωση στην διοχέτευση πόρων στη βελτίωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, συνθέτουν το παζλ της εξωμνημονιακής πολιτικής που προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, η πανθομολογούμενη από όλους τους θεσμούς πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο δίνει περισσότερες “ανάσες” για την τελική αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα πριν τις κάλπες του 2019.

Διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πολλάκις το “δεδικασμένο” της Πορτογαλίας, παραπέμποντας στο δικαίωμα “μονομερούς” αύξησης των μισθών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, το οποίο είναι εξάλλου συνδεδεμένο και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα συντελεστεί από το Σεπτέμβρη του 2018.

Το “όπλο” της αύξησης του κατώτατου μισθού, βασικό πρόταγμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην τελική ευθεία για τον Αλέξη Τσίπρα, ως μία εμφατική επισφράγιση του κοινωνικού αντίκτυπου της εξόδου από το Μνημόνιο.

Διεθνείς συσχετισμοί

Την ίδια ώρα με την τρίτη αξιολόγηση “κλειδωμένη” και μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη και νομοθετικά “περαιωμένη”, η κυβέρνηση βαδίζει στα πιο βαθιά της συζήτησης για την έξοδο από το πρόγραμμα και την πορεία μετά από αυτό.

Σημείο “μηδέν” για το μέλλον της συζήτησης θα είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον του Ταμείου στο Πρόγραμμα και επανόλουθα και η συζήτηση για τα περαιτέρω μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Από τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ εξάλλου θα κριθούν τόσο η πορεία του χρέους όσο και τυχόν ακύρωση των ψηφισμένων μέτρων και αντιμέτρων για τη διετία 2019-2020, σενάριο το οποίο αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν “ανεβάζει” στην ατζέντα για λόγους ορθής επικοινωνιακής διαχείρησης, βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο των κλειστών κυβερνητικών συσκέψεων ως “αντιστάθμισμα” σε περίπτωση εξόδου του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα μέσα από τις “παροτρύνσεις” του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και τον Μάρτιν Σουλτς για υπαναχώρηση και σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο βελτιωμένη θέση στο διεθνές παζλ, δεδομένου ότι η ενίσχυση του SPD στον επικείμενο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, προϊδεάζει για ευνοϊκότερες θέσεις του Βερολίνου, χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται πως ο δρόμος για την Αθήνα θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Παράλληλα με τη συντήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η Ελλάδα “ποντάρει” και στην υποψηφιότητα Σεντένο για τη θέση του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέση η οποία αποτέλεσε αντίκείμενο συζητήσεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αντόνιο Κόστα στο πρόσφατο ταξίδι του το σαββατοκύριακο στη Λισαβόνα.

Σχετικά άρθρα