Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

500 εκατ. ευρώ “ρίχνουν” στους δήμους για έργα, Σκουρλέτης-Χαρίτσης

500 εκατ. ευρώ “ρίχνουν” στους δήμους για έργα, Σκουρλέτης-Χαρίτσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Οικονομική Ενίσχυση, ΟΤΑ, Πάνος Σκουρλέτης, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών,

Άμεση χρηματοδότηση στους ΟΤΑ για υλοποίηση έργων σε τομείς που έχουν καταγραφεί μεγάλες ανάγκες παρέχουν δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, που έδωσαν στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν εντός του 2018 από τα δύο υπουργεία με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει προοπτική σε βάθος πενταετίας να ανέλθει έως και τα 2 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους και τις περιφέρειες, (με έμφαση στους πρώτους), στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το δεύτερο θα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο δανεισμός αφορά το σκέλος των χρημάτων που προέρχονται από την ΕΤΕπ.

Αυτό το κομμάτι δεν θα επιβαρύνει ως προς την αποπληρωμή του τους δήμους, αλλά θα γίνεται σε βάθος χρόνου από τους πόρους του ΠΔΕ.

Επειδή υπάρχει αυτός ο τρόπος αποπληρωμής δεν αθροίζεται και δεν εντάσσεται στους υφιστάμενους περιορισμούς των δήμων σε σχέση με τα όρια δανειοδότησής τους και τη σχέση τους με τα έσοδά τους.

Ο κ. Χαρίτσης, από την πλευρά του, έκανε εκτενή αναφορά στα σημαντικότερα προγράμματα χρηματοδότησης που υλοποιούνται, ήδη, από το ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στις αρχές του 2018 για τη θεσμική αναμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο έως σήμερα στηρίζεται σε νόμο του 1955.

Σχετικά άρθρα