Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Θέλουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Γαλλικής Επανάστασης, του Διαφωτισμού

Τσίπρας: Θέλουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Γαλλικής Επανάστασης, του Διαφωτισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, Διαφωτισμός, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Παρίσι,

Για αλλαγή της Ευρώπης σε μια κατεύθυνση δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, και προόδου, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού, υπογραμμίζοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του πως “θέλουμε την Ευρώπη της γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού”.

Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη διαδικασία λήψη των αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης».

Γι αυτό το λόγο, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης.

«Είναι επίσης αναγκαίο, τόνισε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να κλείσουμε το δρόμο στους φορολογικούς παραδείσους, που συνιστούν νόμιμο τρόπο παραβίασης της νομιμότητας – όσο οξύμωρο και αν ακούγεται».

Γι αυτό και πιστεύω, τόνισε, πως ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που αποφασίσαμε πριν λίγες μέρες στο Γκέτεμποργκ δε πρέπει να μείνει στα χαρτιά αλλά να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Και τέλος πιστεύω ότι είναι αναγκαίο, ανέφερε ο πρωθυπουργός «να ενισχύσουμε αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς στους Ευρωπαίους πολίτες με τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης με ουσιαστικές αποφασιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες».

Τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ανέφερε και τόνισε πως «εμείς όμως παρά τη πρωτοφανή πίεση, Παραμείναμε στην Ευρώπη, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Γι αυτό, η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού δεν είναι ένα σύνηθες ρητορικό σχήμα.

Είναι μια διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της Ιστορίας της» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το βραβείο που παραλαμβάνω είναι για τον ελληνικό λαό που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία»

Η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και τη διεύρυνση, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Δικηγορικό Σύλογο, ενώ υπογράμμισε πως στα χρόνια της κρίσης υποχώρησε η αρχή του κράτους δικαίου και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός είπε πως το βραβείο που παραλαμβάνει είναι για τον ελληνικό λαό που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία.

Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο αυτή παραμένει μόνο νομισματική και όχι οικονομικό κοινωνική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η ευρωζώνη πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

«Η αρχή του κράτους δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της Ένωσης»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην μέσω αντιφάσεων και αντινομιών πορεία της Ευρώπης μέσα στο χρόνο, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι αντινομίες είναι προϊόν του εκάστοτε συσχετισμού πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη» και προσθέτοντας «δηλαδή, αλλάζουν. Και αυτήν την προοπτική της αλλαγής εμείς υπηρετούμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση Δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διέβρωσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και διεύρυνε τις ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Είπε ακόμα ότι στα χρόνια της κρίσης, υποχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινότητα δικαίου και σύστημα βασικών αξιών. «Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, εκτός των άλλων, ένα σύστημα δικαίου. Όχι όμως μόνο με την έννοια ενός συνόλου κανόνων δικαίου αλλά, κυρίως, με την έννοια ενός συνόλου δικαιικών αξιών».

«Η αρχή του κράτους δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της Ένωσης. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης, θέτοντας ως βάση αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, εκφράζουν τη βούληση και την ελπίδα για τη δημιουργία ενός κοινού νομικού πολιτισμού. Και είναι ακριβώς αυτές οι κοινές δικαιικές αξίες και αρχές που μας επιτρέπουν να μπορούμε να μιλάμε πλέον και για μια κατεύθυνση ευρωπαϊκής ενοποίησης και σε επίπεδο δικονομικών κανόνων» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «γιατί μόνο επί τη βάσει αυτών των αρχών μπορεί να δομηθεί μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα».

Έφερε ως παράδειγμα το ότι «η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων έχει ως αναγκαστικό προαπαιτούμενο την αμοιβαία εμπιστοσύνη και μάλιστα σε αυξημένο βαθμό, γιατί αφορά θεμελιώδη στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. Όπως, εξάλλου, και η διαδικασία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων».

Σημείωσε επίσης ότι η προσέγγιση των δικονομικών δικαίων είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της πορείας της Ένωσης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για πραγματική εσωτερική αγορά και πραγματική ένωση χωρίς κοινούς δικονομικούς κανόνες που να διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά και ταυτόχρονα να εγγυώνται την ισοδύναμη προστασία των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ένωσης, όταν δρουν εκτός των στεγανών των συνόρων των κρατών μελών. Και μάλιστα κατοχυρώνοντας ένα υψηλό επίπεδο δικονομικών εγγυήσεων επί τη βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες και κατέληξε να απομακρύνει και όχι να αποτελέσει καταλύτη προσέγγισης των κρατών μελών και των λαών τους.

Επισήμανε ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης η οποία επέτεινε την ασύμμετρη ολοκλήρωση της ΕΕ και βάθυνε το ρήγμα Βορρά-Νότου.

«Με πυρήνα το ενιαίο νόμισμα, χωρίς, όμως, ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά και χωρίς το επιστέγασμα μιας πολιτικής ένωσης. Μια Ευρωζώνη που περιλαμβάνει κράτη-μέλη με διαφοροποιημένα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και συστήματα θεσμικής οργάνωσης της κοινωνικοοικονομικής διαδικασίας» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα, ότι η διαχείριση της κρίσης μεγέθυνε το παράδοξο με το οποίο η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη, καθώς «μετέφερε ατύπως αλλά ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων από τους υπερεθνικούς, ευρωπαϊκούς θεσμούς στους διακυβερνητικούς».

«Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται, πλέον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο θεσμικά ανύπαρκτο Eurogroup, που έχουν ως συνδετικό κρίκο το νεοφιλελεύθερο δημοσιονομικό φετιχισμό, με σαφή υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, αναφέροντας «δηλαδή, τη στιγμή κατά την οποία η ΕΕ υποτίθεται ότι θα γινόταν περισσότερο δημοκρατική, με το θεσμικό και πολιτικό προβάδισμα που απέδιδε η Συνθήκη της Λισαβόνας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έγινε περισσότερο εθνοκεντρική και τεχνοκρατική» και αυτό, μεταξύ άλλων, έχει ως συνέπεια «να κυριαρχεί σήμερα μια ετεροβαρής και ιδιοτελής αντίληψη για την προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αντίληψη αυτή «εστιάζει στην ταχεία μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ανέχεται τα εξίσου – εάν όχι και περισσότερο – επιβαρυντικά για την Ευρωζώνη, συστηματικά και θηριώδη ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στον ευρωπαϊκό Βορρά, και, πρωτίστως, στη Γερμανία».

«Παράλληλα, η επιδείνωση των ενδογενών ασυμμετριών της ευρωπαϊκής ενοποίησης επιτάχυναν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Το σημερινό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής απόκλισης στην Ευρωζώνη δεν έχει προηγούμενο. Αντιβαίνει στους στόχους των ευρωπαϊκών Συνθηκών για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας που ακόμα και όταν η Ευρωζώνη ανακάμπτει, παραμένει υψηλότερη από το επίπεδο πριν από την κρίση αλλά και άνισα κατανεμημένη στο δίπολο Βορρά-Νότου.

«Στον ευρωπαϊκό Νότο είναι σαφώς και σταθερά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή που η ανεργία των νέων κυμαίνεται ανάμεσα στο 30% και το 50%. Κινδυνεύουμε να συμβιώνουμε με μια «χαμένη γενιά» νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων, για την οποία εμείς θα ευθυνόμαστε. Αυτό είναι το μεγάλο και πιεστικό πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα και αυτή πρέπει να είναι η πολιτική της προτεραιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτό η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι μεν αναγκαία, δεν είναι, όμως, αυτοσκοπός, ούτε μπορεί να επιβάλλεται ερήμην των κοινωνικών συνθηκών. Πρέπει να συνεκτιμά και να συνδυάζεται με την άμεση ανάγκη για ταχεία μείωση της ανεργίας και αύξηση των ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης. Να μειώσουμε την ανεργία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, όσο πιο πολύ και όσο πιο σύντομα. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη. Όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα τη διευκολύνουν».

Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού Φρέντερικ Σικάρ προσφωνώντας τον στο Παρίσι

Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού Φρέντερικ Σικάρ προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν την ομιλία του σήμερα το βράδυ στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Συλλόγου μετά την βράβευση του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου με το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’Engagement europ?en).

Την ομιλία του Α. Τσίπρα παρακολούθησαν περί τα 400 άτομα, κυρίως Γάλλοι δικηγόροι.

«Δεν είστε μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είστε πολίτης του κόσμου» είπε ο Φ. Σικάρ επισημαίνοντας ότι ο Α. Τσίπρας έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διόρθωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές της ρίζες ανέφερε υπενθυμίζοντας πως τις ιδέες του Έλληνα πρωθυπουργού έδειξε πως συμμερίζεται ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στην Πνύκα, αλλά και στη Σορβόνη. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού, σχολιάζοντας την φιλολογία των περασμένων ετών περί Grexit, υπενθύμισε τα λόγια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντε Εστέν ο οποίος υποστηρίζοντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ είχε πει «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πλάτωνα εκτός».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησε επίσης και ο Πατρίκ Βασμάν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, αναφέροντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν δεσμευμένος στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, αλλεπάλληλα και ότι δεν δίστασε να κάνει την επιλογή της Ευρώπης παρά τις όποιες διαφωνίες στο κόμμα του. Ο Βασμάν κατέληξε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει «χάρισμα και τύχη», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Τέλος τα δώρα το οποίο έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια γκραβούρα με παλιό χάρτη της Ελλάδος και μια αφίσα με τον γαλλικό Μάη του 68.

Σχετικά άρθρα