Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψεύτες Γερμαναράδες: Ισχυρίζονται ότι τους στέλνουμε κάθε μήνα 15.000 πρόσφυγες – Τότε γιατί δεν “αδειάζουμε;”

Ψεύτες Γερμαναράδες: Ισχυρίζονται ότι τους στέλνουμε κάθε μήνα 15.000 πρόσφυγες – Τότε γιατί δεν “αδειάζουμε;”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Εφημερίδα Έθνος, Εφημερίδα των Συντακτών, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τόμας ντε Μεζιέρ,

Η Ελλάδα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί ως… αποδιοπομπαίος τράγος στις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις, γράφει σε άρθρο του στο “Έθνος” ο Γιώργος Σκαφίδας.

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι έχουν δώσει στον εαυτό τους διορία έως σήμερα (Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου), για να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο προγραμματικός σύγκλισης, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν εν συνεχεία στο επόμενο στάδιο των επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.

Εάν τα καταφέρουν, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη «γέννηση» μιας κυβέρνησης τύπου «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που παραπέμπουν στη σημαία της Καραϊβικής) στη Γερμανία μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Εάν δεν τα καταφέρουν, συνεχίζει το “Έθνος”, τότε ανοίγονται μπροστά δύο επιλογές: η επιλογή μιας νέας, πρωτοφανούς για τα γερμανικά δεδομένα, προσφυγής στις κάλπες (μόλις λίγους μήνες μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου), καθώς και η επιλογή ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών Σοσιαλδημοκρατών (με τους ίδιους τους Σοσταλδημοκρατες, ωστόσο, να απορρίπτουν προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο).

Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων, με τα γερμανικά μίντια να εντοπίζουν τα βασικά αγκάθια κυρίως σε τέσσερις τομείς: στα θέματα του Μεταναστευτικού, της προστασίας του περιβάλλοντος, των εξελίξεων στην Ευρωζώνη και της φορολογίας.

Τα αδελφά κόμματα CDU-CSU (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές) θέλουν να μπει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων αιτούντων άσυλο που θα μπορούν να γίνονται δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γερμανία ετησίως. Θέλουν, πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτός να μην ξεπερνάει τις 200.000.

CDU και CSU ζητούν επίσης να παραμείνει για άλλα δύο χρόνια το μπλόκο στις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων (στη δυνατότητα δηλαδή των προσφύγων να εισέλθουν στη Γερμανία για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονται ήδη εκεί), με το αιτιολογικό ότι εάν τις επιτρέψουν θα αυξηθεί κατακόρυφα (κατά δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες) η εισροή νέων προσφύγων στη χώρα.

«Δεν φυλάει τα σύνορα»

Και κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα. Εδώ και περίπου έναν μήνα, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον γερμανικό Τύπο ( «Welt Am Sonntag», «Bild» ) δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι «δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορα» και ότι «αποκρύπτει το πραγματικό μέγεθος των μεταναστευτικών ροών», με αποτέλεσμα κάθε μήνα να φτάνουν στη Γερμανία 15.000 άνθρωποι που αναζητούν άσυλο κυρίως μέσω Βαλκανίων.

Η εφημερίδα «Bild» επέλεξε, μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμα του Νοεμβρίου, να «θυμίσει» την κατάσταση αναφορικά με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα όχι όπως είναι σήμερα αλλά όπως ήταν… το 2015.

Πληροφορίες θέλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα να έχουν υπαγορευθεί με πολιτική εντολή από… το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η εκτίμηση, μάλιστα, που υπάρχει είναι ότι η χριστιανοδημοκρατική Δεξιά στοχοποιεί την Ελλάδα προκειμένου να εμφανίσει ένα πιο σκληρό αντιμεταναστευτικό προφίλ στο εσωτερικό, ως αντίβαρο στην άνοδο της γερμανικής Ακροδεξιάς που εισήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με την παράταξη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια φέρεται να παίζει ο 63χρονος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Ντε Μεζιέρ εμφανίζεται σκληρός ενδεχομένως για να ενισχύσει το προφίλ του στα μάτια των ψηφοφόρων της ευρύτερης γερμανικής Δεξιάς, για τους οποίους το Μεταναστευτικό παραμένει ίσως η μεγαλύτερη… απειλή.

Ο Ντε Μεζιέρ ξεχωρίζει μάλιστα, μαζί με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως ένας από τους βασικούς υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέρκελ, στοιχείο το οποίο ίσως να εξηγεί σε έναν βαθμό και την ανάγκη του να ανεβάσει μετοχές στο εσωτερικό.

Συλλήψεις 1.000 ατόμων

Η γερμανική πλευρά υποστηρίζει, πιο συγκεκριμένα, ότι έχουν συλληφθεί σε γερμανικά αεροδρόμια μέσα στο τρέχον έτος περίπου 1.000 άτομα χωρίς θεώρηση Σένγκεν τα οποία προέρχονταν από την Ελλάδα.

Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, οι Γερμανοί τώρα λένε ότι Θα εντείνουν τους ειδικούς ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα, ενώ απειλούν να αρχίσουν να επιβάλλουν πρόστιμα και στις αεροπορικές εταιρείες για κάθε περίπτωση ατόμου που θα φτάνει σε γερμανικό αεροδρόμιο χωρίς ωστόσο να δικαιούται είσοδο στη Γερμανία.

Οι γερμανικές Αρχές, ωστόσο, δεν έχουν διαβιβάσει στις αντίστοιχες ελληνικές κανένα (ούτε ένα , σύμφωνα με πληροφορίες) επίσημο στοιχείο (όνομα κ.λπ.) ατόμου ή ατόμων τα οποία να κατηγορούνται ότι εισήλθαν παράνομα τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία προερχόμενα από την Ελλάδα, καταλήγει στο δημοσίευμά του το “Έθνος”.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Οι συνεχιζόμενες από τον Οκτώβριο διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και οι κομματικές σκοπιμότητες φαίνεται ότι δεν αφήνουν απ’ έξω ούτε σοβαρά ζητήματα όπως το προσφυγικό μεταναστευτικό, γράφει η Εφ.Συν.

Την κατάσταση επιδεινώνει η παρουσία, πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο του ακροδεξιού και φιλοναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με τον ρατσισμό ενάντια στους ξένους.

Στο πλαίσιο αυτό τους τελευταίους δύο μήνες συχνά πυκνά εμφανίζονται δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο τα οποία στοχοποιούν την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «κάθε μήνα φτάνουν στη Γερμανία 15.000 άνθρωποι που αναζητούν άσυλο κυρίως μέσω Βαλκανίων», καθώς και ότι η Αθήνα φυλάσσει πλημμελώς τα σύνορα και αποκρύπτει το πραγματικό μέγεθος των μεταναστευτικών ροών («Welt Am Sonntag» 15/10/17).

Εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει ένα παιχνίδι με τους αριθμούς, καθώς, εάν, αυτοί ανταποκρίνονταν στην αλήθεια, τότε στη χώρα μας δεν θα είχαν μείνει άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Τον τρέχοντα μήνα το θέμα επανέφερε η γνωστή για τον λαϊκισμό της εφημερίδα «Bild», κάνοντας λόγο για 30.000 άτομα στη Γερμανία, για, τα οποία οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν εικόνα πού βρίσκονται.

Πρόσθετε μάλιστα ότι πρόκειται για ανθρώπους το αίτημα των οποίων για άσυλο έχει απορριφθεί και, ως εκ τούτου, πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι αριθμοί αυτοί αμφισβητήθηκαν από το κόμμα των Πρασίνων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα στοιχεία μη ξεκάθαρα και υποστήριξαν ότι το Μητρώο Αλλοδαπών δεν είναι ακριβές και ενημερωμένο.

Αποδέκτης της κριτικής ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl, Γκίντερ Μπούρκχαρντ, τον είχε κατηγορήσει ότι «θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση, ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά», κάτι που επιτείνεται τώρα με τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Η εφημερίδα, πάντως, διαπίστωνε (2/11/17) ότι «όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα», επικαλούμενη, ωστόσο, την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας το… 2015.

Τη σκυτάλη πήρε η γερμανική πλευρά, η οποία υποστήριξε ότι εντός του 2017 έχουν συλληφθεί στα γερμανικά αεροδρόμια περί τα χίλια άτομα, προερχόμενα από την Ελλάδα, χωρίς θεώρηση Σένγκεν, δηλαδή περίπου 100 άτομα μηνιαίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι από την ελληνική πλευρά έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά, το Βερολίνο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα.

Σχετικά άρθρα