Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς – Έξοδος από το μνημόνιο με ισχυρή οικονομία

Τσακαλώτος: Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς – Έξοδος από το μνημόνιο με ισχυρή οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μνημόνιο, Πρέβεζα,

Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς έχουν από το μεσημέρι της Παρασκευής  στην Πρέβεζα, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε πριν από λίγες ημέρες στα Ιωάννινα, ενώ αυτή την ώρα είναι ομιλητές σε εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σε συνέντευξη Τύπου λίγο νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση και η έξοδος από το μνημόνιο, ενώ επισήμανε πως έχει αλλάξει το κλίμα αρκετά τους τελευταίους 6 μήνες.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου. Το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που πέφτουν οι τιμές των ομολόγων μας και αυξάνεται η ζήτηση τους. Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς, από τους επενδυτές και νομίζω πως αυτό θα επηρεάσει σιγά-σιγά και την πραγματική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί προφανές «πως σε μία περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, που πολλοί δεν ξέρουν το αύριο, δεν ήταν εύκολο να γίνουν επενδύσεις ή να πάρουν πρωτοβουλίες».

Υπογράμμισε ωστόσο, πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για σοβαρές συζητήσεις καθώς αλλάζει το κλίμα και πρόσθεσε: «Και αυτό θα δώσει ώθηση στο ολοκληρωμένο μας σχέδιο, που δεν είναι απλά να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά μια έξοδο με πιο ισχυρή οικονομία, μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει και βάθος και εύρος, που βασίζεται σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο».

Για εργασιακά και φοροδιαφυγή

Σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οποίος αποκάλεσε «κυνικούς» στην ομιλία του τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη, επειδή «και οι δύο είπαμε στη συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι όντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη»- όπως είπε – και συνέχισε: «Το έχουμε κάνει αυτό, γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή.

Η κυνικότητα ήταν για 40 χρόνια να μην κάνεις τίποτα για την φοροδιαφυγή. Δεν είναι γιατί δύο χρόνια καθυστερήσαμε να έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι έχουμε ζορίσει έναν κόσμο, δεν είναι όλοι που έχουμε ζορίσει, υπάρχουν πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ίσως η πλειοψηφία από πέρυσι.

Μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων για τα επόμενα 5 χρόνια και νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε πως καθώς έρχεται η ανάπτυξη θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτά τα στρώματα όλο και περισσότερο».

Σχετικά άρθρα