Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σόιμπλε “άδειασε” Σαμαρά και “δικαίωσε” Τσίπρα: «Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει»

Ο Σόιμπλε “άδειασε” Σαμαρά και “δικαίωσε” Τσίπρα: «Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευάγγελος Βενιζέλος, ΣΚΑΪ,

«Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δικαιώνοντας έτσι την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξη Παπαχελά, για την εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ, ο νυν πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για όλους και για όλα.

Ο τέως Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έστειλε πάλι το μήνυμα του:

«Ακολουθήστε τους κανόνες. Οι κανόνες υφίστανται. Μπορούμε να τους αλλάξουμε. Αλλά μέχρι τότε, πρέπει να τους ακολουθούμε. Αλλιώς δεν έχουν καμία σημασία».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε διεξοδικά και στην περίοδο από την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λόγω ατολμίας αρνήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή διαβρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς φοβήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των «απαραίτητων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ένα «διάλειμμα» για πολιτικούς λόγους, καθώς έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του, ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη.

»Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

»Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στην Γερμανία […] Θα μπορούσατε να εγκαταλείψετε την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιείστε την υποτίμηση του νομίσματος για να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και μετά από κάποια χρονική περίοδο να επιστρέψετε στο ευρώ.

»Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Λογικό, καθώς αυτή απόφαση ήταν αποκλειστικά δική σας», υποστήριξε ο Σόιμπλε.

Ο Τσίπρας και οι υποσχέσεις του

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Βερολίνο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2012, λέγοντάς του ότι όταν εκλεγεί, θα φροντίσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Του απάντησα ότι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιον να χάσει τις εκλογές, καθώς θα ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν υπέστη καμία τιμωρία από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις δημοσιεύτηκαν, καθώς η χώρα μας εκλήθη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες άλλα κράτη-μέλη είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν με μεγαλύτερο, δημοσιονομικό και – κυρίως πολιτικό- κόστος.

Κάναμε λάθη με την Ελλάδα

Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αφοπλιστικά:

«Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος».

Η πολιτική και οικονομική της ελίτ στην Ελλάδα ευθύνεται για την κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών που σημάδεψε όσο κανείς άλλος την οκταετή κρίση στην Ευρωζώνη επανέλαβε ότι τα όποια προβλήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται στην πολιτική και οικονομική της ελίτ, υπογραμμίζοντας ότι δεν αισθάνεται θλίψη, παρά μόνο στεναχώρια για την «δαιμονοποίησή» του από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

«Είναι εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες σε άλλους […] Ναι, ήμουν ο δαίμονας για κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με στενοχώρησε. Αλλά ποτέ δεν κατηγόρησα τους Έλληνες.

»Είναι άλλο πράγμα ο ελληνικός λαός και άλλο πράγμα οι κυβερνήσεις του».

“Δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα”

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος εάν κριθεί αναγκαίο.

«Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.

«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων.

»Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.

Ερωτηθείς τέλος να πει πότε θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά:

«Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν» δικαιώνοντας έτσι την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά άρθρα