Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με “γκάζι” στην αξιολόγηση – Τσίπρας και Τσακαλώτος στρώνουν χαλί για το τέλος του Μνημονίου

Με “γκάζι” στην αξιολόγηση – Τσίπρας και Τσακαλώτος στρώνουν χαλί για το τέλος του Μνημονίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο, Ντόναλντ Τραμπ,

Ολοένα και περισσότερα δείγματα ευφορίας ενόψει της τρίτης αξιολόγησης που ξεκίνησε και επίσημα χθες δίνει το κυβερνητικό επιτελείο, με τα μηνύματα τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών να παραπέμπουν σε ταχεία ολοκλήρωση χωρίς σοβαρά προσκόμματα και προετοιμασία για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο σε λιγότερο από ένα έτος, τον Αύγουστο του 2018.

Έχοντας στο οπλοστάσιό του τη σαφή στήριξη Τραμπ, Μνούτσιν και τη συμφωνία Λαγκάρντ για ολοκλήρωση έγκαιρα και χωρίς… εκπλήξεις με εξωσυμβατικές απαιτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κορεάτη ομόλογό του, ερωτηθείς για την τρίτη αξιολόγηση τόνισε πως “είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά”.

Σε δεύτερη ερώτηση αν θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι συζητήσεις, τόνισε: “Μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων”.

Την ίδια πεποίθηση πως δεν τίθεται – ούτε θα τεθεί – θέμα νέων μέτρων εξέφρασε στην… εκρηκτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον εμπρηστικό Γιώργο Παπαδάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, οι ενέσεις αισιοδοξίας για το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκαν και στο μέτωπο του Χίλτον, δεδομένου ότι ήδη υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο, ενώ συνεχίζονται οι αναγνωριστικές διαπραγματεύσεις για την κατηγοριοποίηση όλων των ζητημάτων που θα απασχολήσουν την τρίτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, ηπήρξε συμφωνία και για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και έτσι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ την προσεχή Πέμπτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

“Αγκάθι” αναμένεται να αποτελέσει ο συνδικαλιστικός νόμος, το οποίο ωστόσο εκτιμάται από το κυβερνητικό επιτλείο πως θα μπορέσει να ξεπεραστεί. “Το θέμα δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος ή άλλα θέματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε. Το θέμα είναι, εκτός από τις διαφωνίες μας, να μην τεθούν στο τραπέζι και εκτός συμφωνίας αξιώσεις” σημειώνουν χαρακτηριστικά μετέχοντες στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και η χθεσινή παρέμβαση του γνωστού για τις φειδωλές δηλώσεις του, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αφού κάλεσε τους πολίτες της Ηπείρου να “ξεχάσουν τι γράφουν οι εφημερίδες”, τόνισε πως “η αξιολόγηση θα κλείσει και είμαστε έτοιμοι με το τέλος της να δημιουργήσουμε τους όρους για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», κλείνοντας την πρώτη ημέρα των εργασιών του περιφερειακού συνεδρίου στα Γιάννενα.

Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα εξέπεμψε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος με αφορμή την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση τόνισε επιτυγχάνεται “πρωτοφανής ανάκαμψη των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων από το 2009” και πως “η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και το τέλος του προγράμματος είναι μόνο δέκα μήνες μακριά”.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την πρώτη ημέρα στο Χίλτον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το βράδυ έγινε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η αποτίμηση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον και επιβεβαιώθηκε πως αυτή τη φορά, όλα μπορούν να κυλήσουν ρολόι. Και, κυρίως, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σχετικά άρθρα