Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόνο δύο γαλάζιοι πρώην βουλευτές απέσυραν προσφυγές για αναδρομικά

Μόνο δύο γαλάζιοι πρώην βουλευτές απέσυραν προσφυγές για αναδρομικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις,

Δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν ιδιαιτέρως από την απειλή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα διαγραφούν από τη ΝΔ οι πρώην βουλευτές της παράταξης που προσέφυγαν ζητώντας αναδρομικά.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη πως όποιος τα διεκδικήσει, θα διαγραφεί από το κόμμα, μόνο οι Μιχάλης Μπεκίρης και Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν αποσύρει ήδη τις προσφυγές τους για τα αναδρομικά.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το ίδιο πράγμα από τους βουλευτές της ΝΔ είχε ζητήσει και ο τότε αρχηγός Αντώνης Σαμαράς το 2012, απειλώντας τους να μην είναι ξανά υποψήφιοι.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος διέψευσε απόλυτα ότι ισχυρίζεται η Ν.Δ. για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών τονίζοντας ότι: «Η δυνατότητα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων αποτελεί ούτως ή άλλως αρχή μιας έννομης τάξης σε μια δικαιοκρατία. Αυτό που προσπάθησε να αναδείξει η Ν.Δ. ότι δήθεν η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου είναι απολύτως ψευδές».

«Δεν χρειάζεται δικαστήριο αν έχουν γίνουν παράνομες παρακρατήσεις. Η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση των αρχών του δικαίου. Ο ρυθμός της αποπληρωμής των αξιώσεων των πολιτών που έγινε η παρακράτηση θα γίνει με ρυθμό ώστε να μην επηρεαστεί δημοσιονομικά η χώρα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. για την υποκριτική όπως χαρακτήρισε στάση της στο θέμα των αναδρομικών των πρώην βουλευτών λέγοντας: «Συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και στη συνέχεια η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να βγάλει από πάνω του την πολιτική ευθύνη και έβγαλε μια πλήρως υποκριτική ανακοίνωση, χρεώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου σε ένα νόμο που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση. Κάτι που είναι απολύτως ψευδές και εκ των υστέρων είπε ότι όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή του θα είναι εκτός κόμματος. Μια πλήρως υποκριτική στάση».

“Πόρτα” από το ΥΠΟΙΚ στους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές

Στον «πάγο» βάζει το υπ. Οικονομικών την καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

«H ικανοποίηση του αιτήματος πρώην βουλευτών για λήψη αναδρομικών δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία» δηλώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι το υπουργείου, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα».

Επίσης, εξαπολύει βολές κατά των πρώην βουλευτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες».

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι 100 βουλευτές δικαιώθηκαν δικαστικά στην προσφυγή τους, με τον Άρειο Πάγο να αποφασίζει την αναδρομική εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, από το 2009 και έπειτα. Οι πρώην βουλευτές που προσέφυγαν, ή οι οικογένειές τους, ξεπερνούν συνολικά τους 160.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το ποσό που θα χρειαστεί για τα αναδρομικά ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν και οι 160 προσφυγές.

ΚΚΕ: Κανένας βουλευτής μας δεν ζητά αναδρομικά

«Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ, δεν αναζητά αναδρομικά, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την πλήρη κατάργηση των συντάξεων και προνομίων, τόσο των βουλευτών όσο και των άλλων αιρετών» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για το ζήτημα των αναδρομικών των βουλευτών.

Δείτε επίσης: Μόλις δύο «γαλάζιοι» βουλευτές απέσυραν προσφυγές για αναδρομικά

«Όλα τ’ άλλα αποτελούν υποκρισία απ’ εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που απ’ τη μία εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική κι απ’ την άλλη προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Σχετικά άρθρα