Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βολές Κούλογλου για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers

Βολές Κούλογλου για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Panama Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Δολοφονίες, Ελευθερία Τύπου, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στέλιος Κούλογλου, ΣΥΡΙΖΑ,

«Tο αποτέλεσμα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Panama Papers δεν τιμά την μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Στέλιος Κούλογλου, αναφερόμενος στις συστάσεις προς την ολομέλεια, τις οποίες υπερψήφισε χθες η εν λόγω επιτροπή.

Αν και, όπως διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πρακτορείο FM, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε συνεργαστεί με την εξεταστική επιτροπή, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη έρευνα έχει σχέση με τη δολοφονία της», δεδομένου ότι η δημοσιογράφος είχε κάνει σημαντικές αποκαλύψεις και για σκάνδαλα της Μάλτας.

Πάντως αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας της Ντάφνι Γκαλιζία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής την αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών που θα ερευνήσει σε συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας τα αίτια της δολοφονίας.

Αναφερόμενος στο πόρισμα που εξέδωσε χτες η εξεταστική επιτροπή , για τα Panama Papers, ο κ. Κούλογλου είπε ότι ως προσχέδιο ήταν πολύ θετικό, αλλά στο τελικό κείμενο «πέρασαν οι θέσεις των τραπεζών και όχι των Ευρωπαίων πολιτών» και επέκρινε «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους και παρασύροντας ορισμένους Σοσιαλδημοκράτες ροκάνισαν τις ριζοσπαστικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος».

Ειδικότερα, είπε ότι «είχαμε ζητήσει να υπάρχουν κυρώσεις, όπως ανάκληση αδειών, σε περιπτώσεις που οι τράπεζες εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροαποφυγής , αλλά αυτό δεν συμπεριελήφθη στις συστάσεις προς την Ολομέλεια.

Επίσης η αναφορά σε κυρώσεις που αφορούν μεσάζοντες, όπως οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και οι δικηγόροι, οι οποίοι αποδεδειγμένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος παγκοσμίως, είναι πολύ γενικόλογη.

Επίσης δεν συμπεριελήφθησαν οι προβλέψεις για κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους νόμους της ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο που λειτουργούσε σαν φορολογικός παράδεισος».

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ακόμη πως στο τελικό κείμενο «τα συμφέροντα εμπόδισαν και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), με αποτέλεσμα στις συστάσεις που ψηφίστηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται μέτρα προστασίας τους.

Για παράδειγμα, σημειώνει, οι άνθρωποι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis το οποίο κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ή άλλοι που μάχονται για την διαφάνεια, όπως η δημοσιογράφος της Μάλτας, παραμένουν ακάλυπτοι.

Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, ότι όταν τα συμφέροντα υπερέχουν της αλήθειας, η διαφθορά κερδίζει».

Σχετικά άρθρα