Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Tσίπρας έδωσε στον Πενς φάκελο με τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

O Tσίπρας έδωσε στον Πενς φάκελο με τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

Ζητήματα άμυνας, ενέργειας, εμπορικών συναλλαγών , αλλά το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο Αλέξης Τσίπρας, στον Λευκό Οίκο, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πενς συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, τον ενθάρρυνε για περεταίρω μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε τη στήριξή του στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα ο κ. Πενς εξέφρασε την εκτίμησή του στον κ. Τσίπρα για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον κ. Πενς λίστα δυο σελίδων με την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο την περίοδο 2013-2017.

Ο κ. Τσίπρας όπως και ο κ. Πενς, υπογράμμισαν ότι στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο».

Οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν για την Τουρκία και τις προοπτικές της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ.Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο Σκοπιανό και σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες διευκρίνισαν “δεν συζητήθηκε κάτι ούτε μας άσκησαν πιέσεις”.

Φέρεται πάντως να ήταν έκδηλη η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στις 23 Οκτωβρίου στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Αχμέτ Τσαβούσογλου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα της Σούδας με τον Πενς.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter σημείωσε:

“Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά.”

Πενς: Στήριξη από τις ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από το γραφείο του Αντιπροέδρου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά άρθρα