Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η ελληνική πλευρά πήρε από τις ΗΠΑ στήριξη για επενδύσεις και χρέος”

“Η ελληνική πλευρά πήρε από τις ΗΠΑ στήριξη για επενδύσεις και χρέος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ελληνικό Χρέος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκός Οίκος, Νέα Δημοκρατία, Ντόναλντ Τραμπ, Οικονομική Ανάπτυξη, ΠΑΣΟΚ, Πολεμική Αεροπορία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η στήριξη που έδωσε η αμερικανική πλευρά στην ελληνική προσπάθεια για τη μείωση του ελληνικού χρέους και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ήταν τα σημαντικότερα οφέλη της Αθήνας από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο Real fm ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι μετά τη συνάντηση συγκροτήθηκε ομάδα η οποία θα προετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στους κλάδους της ενέργειας, της μεταποίησης και της βιομηχανίας συνολικά.

Εκτίμησε επίσης ότι η θετική αυτή εξέλιξη δεν έχει να κάνει με μια ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία αλλά σχετίζεται άμεσα με την εξωτερική πολιτική την οποία ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει καταφέρει να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και με άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και είναι αυτό που προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους.

Διότι εάν στην εξωτερική πολιτική είσαι διαρκώς με το “ναι” στην άκρη της γλώσσας σου, κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά».

Για την αναβάθμιση του στόλου των F-16

Ερωτηθείς για τη συμφωνία που αφορά την αναβάθμιση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής αεροπορίας ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία αναγκαία, προκειμένου, όπως είπε, να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών «για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ».

Όσον αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης διευκρίνισε, ότι το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. ευρώ αλλά όσον αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε ένα βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν μιλάμε για εξοπλισμούς. Ωστόσο», ανέφερε, «πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά είναι κόστος το οποία πρέπει να αναλάβει το ελληνικό κράτος διότι διαφορετικά θα πάνε χαμένες επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ, εκτός εάν θεωρούμε ότι δεν πρέπει η αεράμυνα της χώρας να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής στο βαθμό που την εντάσσουμε στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι λίγο υπερβολική.

Είναι η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών.

Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της αναβάθμισης».

Σχετικά άρθρα