Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λευκός Οίκος ώρα μηδέν – Τσίπρας: Η Ελλάδα στρατηγικός εταίρος σας – Τραμπ: Είμαστε μαζί σας

Λευκός Οίκος ώρα μηδέν – Τσίπρας: Η Ελλάδα στρατηγικός εταίρος σας – Τραμπ: Είμαστε μαζί σας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Γεωπολιτική, Ενέργεια, Επενδυτικό Σχήμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκός Οίκος, Ντόναλντ Τραμπ, Οικονομική Ανάπτυξη,

Στον Λευκό Οίκο έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τραμπ υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Λευκού Οίκου και στη συνέχεια οι δύο άνδρες εισήλθαν εντός του κτιρίου.

Οι δύο ηγέτες συναντούνται αυτή την ώρα στο οβάλ γραφείο και στη συνέχεια θα έχουν γεύμα εργασίας με τα επιτελεία τους, με την αμερικανική πλευρά να δείχνει με τη συμμετοχή υπουργών που έχει πόσο αναβαθμισμένη θεωρεί ο Λευκός Οίκος τη συνάντηση.

Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “είναι τιμή μας να έχουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μαζί μας.

»Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις αμυντικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στα F16 (με αυτού του τύπου αεροσκάφος πέταξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός) και τόνισε ότι στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας “θα συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα” ενώ υπογράμμισε ότι “έχουμε υπάρξει σπουδαίοι σύμμαχοι”.

“Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει από την κρίση. Συνεργαζόμαστε για την αναβάθμιση πολλών τομέων όπως του στόλου των F16, Έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Έχουμε μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα και έχουμε υπάρξει καλοί φίλοι και σύμμαχοι. Ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει”.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε εμφατικά πως “η Ελλάδα σίγουρα θα επιστρέψει. Εμαστε μαζί σας“.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του τόνισε πως “η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε κρίσιμη περιοχή“.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μία ευαίσθητη περιοχή, αλλά είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος”, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θέλοντας εμμέσως πλην σαφώς να δείξει στον Αμερικανό πρόεδρο τη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, σε μία περίοδο επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

“Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η δημοκρατία, αξίες που μοιραζόμαστε” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είστε στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου, ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη με νούμερα ρεκόρ.

»Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα Κατά την έναρξη της συνάντησης των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου.

“Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες”, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός με φωτογραφία από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου όπου πραγματοποιείται η διευρυμένη συνάντηση.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία μετέχουν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, ο βοηθός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Γκάρι Κον, ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Ευρω-Ρωσικές σχέσεις κ.α

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τους υπουργούς Νίκο Κοτζιά, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Παππά, Πάνο Καμμένο, τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο, τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη και άλλους διπλωματικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στις 20.30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Σχετικά άρθρα