Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα – Πρέπει να γίνει μείωση του ελληνικού χρέους

Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα – Πρέπει να γίνει μείωση του ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Μνημόνιο, Πολ Τόμσεν, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Τράπεζες,

Στη γραμμή της δήλωσης της κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα κινήθηκε και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητάμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί», τόνισε ο Πολ Τόμσεν.

Όπως πρόσθεσε, «έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θεωρούμε καλό, χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα».

«Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση του προγράμματος του ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν είπε ότι η αποστολή θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν το ονομάζω αξιολόγηση».

Για τις τράπεζες

Ερωτηθείς για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο Τόμσεν επέμεινε στο πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να διορθωθεί.

Χαρακτήρισε “εποικοδομητική” τη λύση της ΕΚΤ να διενεργηθούν stress tests θα οποία μπορεί να πετύχουν το σκοπό χωρίς να γίνει πλήρες AQR. «Θα αξιολογήσουμε αν υπάρχει μια αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε.

Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας, σημείωσε ότι οι μισθοί και η απασχόληση θα ενισχυθούν μόνο εάν γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις. «Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το σημαντικό θέμα», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι ως προς το σκέλος της ζήτησης η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται πίσω μας.

Στο ερώτημα εάν το Ταμείο θα παραμείνει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι μετέχει γιατί του ζητήθηκε. «Για όσο μας ζητείτε να συνεισφέρουμε θα συνεισφέρουμε», είπε.

“Πηγαίνει καλά η Ευρωζώνη”

Ο κ. Τόμσεν έκανε αναφορές και στο θέμα της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι πηγαίνει καλά, καθώς όλες οι χώρες αναπτύσσονται. «Μην χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιείστε την συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου» ήταν το κοινό μήνυμα που όπως είπε, στέλνει σε όλο τον κόσμο.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο να το αξιοποιήσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντίθετα σε κράτη με χρέος κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη. Χρειάζεται ωστόσο καλή ισορροπία προκειμένου να μειώνεται το χρέος χωρίς να πνίγεται η ανάκαμψη.

Για τις τράπεζες δήλωσε υποστηρικτής των πολιτικών που έχει επιβάλει ο SSM για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά άρθρα