Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ανακοίνωσε ο Τσίπρας μετά τις συναντήσεις του με Μπουτάρη- Τζιτζικώστα

Τι ανακοίνωσε ο Τσίπρας μετά τις συναντήσεις του με Μπουτάρη- Τζιτζικώστα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κρίσιμα ζητήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στον δήμαρχο την παραχώρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», για τη δημιουργία πάρκου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανοιχτό και προσβάσιμο προς όλους με ειδική μέριμνα για ΑμεΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον Γιάννη Μπουτάρη, για την πορεία συγκρότησης φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος θα νομοθετηθεί μέσα στο 2017, καθώς και για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην τελική ευθεία και συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα της αναβάθμισης της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης και η ανάπλαση της Νοτιοανατολικής πύλης του Δήμου.

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) με 30 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, όπως και την ενίσχυση της ΠΚΜ με 10 εκατ. για την κατασκευή της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας με χρηματοδότηση σε πρώτη φάση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της ανασκαφής στην Αμφίπολη και η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ΠΚΜ μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Απ. Τζιτζικώστα για την σύσταση φορέα διαχείρισης για τον Θερμαϊκό Κόλπο, εξαγγελία η οποία βρήκε σύμφωνο τον Περιφερειάρχη.

Τι ζήτησε ο Τζιτζικώστας

Από την πλευρά του, ο Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Τσίπρα να βρεθεί τρόπος να γίνουν τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, χωρίς να μειωθεί κατά 70% η δυνατότητα εξυπηρέτησης.

Ζήτησε, επίσης, οικονομική ενίσχυση του προγράμματος σχολικής στέγης, να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και οι 1.100 επιλαχόντες της Κεντρικής Μακεδονίας (έχουν ήδη ενταχθεί 2.000), καθώς, όπως είπε, η εν λόγω περιφέρεια έχει το 1/4 της πανελλαδικής αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε κρίσιμο έργο υποδομής τον δρόμο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Έδεσσα και τόνισε την ανάγκη μετά τα 10.000.000 ευρώ που δόθηκαν για απαλλοτριώσεις να βρεθούν και άλλα κονδύλια ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες.

Για την ανάδειξη του μνημείου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει νέο τεχνικό δελτίο για την εξασφάλιση ποσού 1.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση στον Τσίπρα να επισκεφθούν μαζί το χώρο των ανασκαφών.

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Διατύπωσε την πρόταση να θεσμοθετηθεί φορολογία 10% για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι ο πρωθυπουργός τη βλέπει θετικά, αλλά το θέμα είναι πως μπορεί να υλοποιεί καθώς προσκρούει στους Θεσμούς.

Σχετικά άρθρα