Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος στηρίζει 100% τις θέσεις του Ελληνισμού στο Κυπριακό – Ισχυρή συμμαχία παντού

Η Αίγυπτος στηρίζει 100% τις θέσεις του Ελληνισμού στο Κυπριακό – Ισχυρή συμμαχία παντού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ιωάννης Κασουλίδης, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Σάμεχ Σούκρι, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε κοινή γραμμή για μια ακόμη φορά είναι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος. Η ισχυρότατη συμμαχία μεταξύ του Ελληνισμού και της Γης του Νείλου εκφράστηκε και σε κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό.

Την αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα βιώσιμο και λειτουργική κράτος, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, χωρίς αναχρονιστικές ρυθμίσεις ασφαλείας που θα επιτρέπουν το δικαίωμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης και χωρίς ξένα στρατεύματα, αναφέρει μεταξύ άλλων το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη, Νίκου Κοτζιά και Σάμεχ Σούκρι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε σε ανταπόκρισή του από τη Νέα Υόρκη για το ΚΥΠΕ ο Αποστόλης Ζουπανιώτης.

Οι τρεις Υπουργοί τόνισαν ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το φόρουμ μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί διευθέτηση και ότι η παρουσία της UNFICYP είναι απαραίτητη, εφόσον η Κύπρος παραμένει υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Αυτός ο τριμερής μηχανισμός διαβουλεύσεων, που εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη πριν από πέντε χρόνια, επιβεβαιώνει την αμοιβαία δέσμευση των τριών χωρών να συνεργαστούν για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι τρεις Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο αναφορικά με την υλοποίηση των έργων σε τομείς προτεραιότητας που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συναντήσεις.

Παράλληλα, συμμετείχαν σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με ορισμένα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της, την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ακολουθεί την παράδοση που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια μετά από πρωτοβουλία της Αιγύπτου.

“Είχαμε να ασχοληθούμε με δυο θέματα. Πρώτα να προετοιμάσουμε ορισμένες από της πτυχές της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Νοέμβριο. Δεύτερον, αποφασίσαμε ότι για περιφερειακά ζητήματα, ζητήματα ενδιαφέροντος των τριών χωρών και ζητήματα εξωτερικών αποφάσεων, να συναντιόμαστε πιο τακτικά, κάθε 3-4 μήνες, ανεξάρτητα από το πότε θα πραγματοποιείται η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση”, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Σχετικά άρθρα