Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βούτσης σε Γερμανό Πρέσβη: Πολιτικά ενεργές οι απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Βούτσης σε Γερμανό Πρέσβη: Πολιτικά ενεργές οι απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Γερμανικές Οφειλές, Γερμανική Πρεσβεία, Κατοχικό Δάνειο, Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής,

Οι απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν νομικά, ηθικά και πολιτικά ενεργές, με βάση το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, και το ζήτημα αυτό υπάρχει πάντοτε στην ατζέντα των συζητήσεών μας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτσης, στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον νέο πρέσβη της Γερμανίας στη χώρα μας, Γενς Πλέτνερ.

Η Γερμανία αναγνωρίζει όλα τα κεφάλαια των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και την ηθική ευθύνη που απορρέει από τα τρομερά κεφάλαια της Ιστορίας, απάντησε, από την πλευρά του, ο νέος Γερμανός πρέσβης.

«Είμαι ευτυχής που υποδεχόμαστε σήμερα τον Γερμανό πρέσβη. Κλείνει την Κυριακή ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε τα αποτελέσματα. Μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας, ο φίλος γερμανικός λαός θα αποφασίσει για τους επόμενους συσχετισμούς στη Βουλή και την επόμενη, ενδεχομένως υπό μορφή συνασπισμού, κυβέρνησή του» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο σταυροδρόμι για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

“Θα φωτιστούν σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας”

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, υπενθύμισε πως είναι παραδοσιακά πολύ καλές και θα φωτιστούν σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον από τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και από τη θέση που θα πάρουν οι δύο χώρες για το μέλλον της Ευρώπης. «Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για την περαιτέρω αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια και βεβαίως για τις εκκρεμότητες σε επίπεδο πολιτικής, οι οποίες όμως θα πάνε για συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές» επισήμανε.

Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων υπογράμμισε: «Δεν θα ήθελα να παραλείψω, όπως δημόσια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός και εμείς επανειλημμένα έχουμε πει, ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στο παρελθόν, διότι θεωρούμε πως είναι νομικά, ηθικά και πολιτικά ενεργές οι απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις. Υπάρχει και σχετικό πόρισμα τις Επιτροπής της Βουλής, το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμα στην Ολομέλεια και το ζήτημα αυτό υπάρχει πάντοτε στην ατζέντα των συζητήσεών μας». «Την Κυριακή, ογδόντα εκατομμύρια Γερμανοί θα κάνουν κάτι το οποίο μάθαμε από την Αρχαία Ελλάδα.

Η Αθήνα είναι μέρος της Δημοκρατίας που διδαχθήκαμε και το Κοινοβούλιο στο οποίο προΐστασθε εσείς είναι λίκνο της Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ και εύχομαι να απορροφήσω το δημοκρατικό πνεύμα, ώστε να κάνω και ο ίδιος μία καλή επιλογή την Κυριακή» τόνισε ο Γερμανός πρέσβης και διαβεβαίωσε πως «τόσο η γερμανική πρεσβεία, όσο και η κυβέρνηση της χώρας θα κάνουν τα πάντα ώστε να συνεχιστούν οι καλές διμερείς σχέσεις και να εντατικοποιηθούν».

«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι παλιές και μοιάζουν με ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια, ευχάριστα, αλλά και τρομερά δυσάρεστα. Η γερμανική κυβέρνηση, η Γερμανία, αναγνωρίζει όλα τα κεφάλαια και την ηθική ευθύνη που απορρέει από τα τρομερά κεφάλαια» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πνεύμα της συνεργασίας, θέλουμε να διαμορφώσουμε μαζί την Ευρώπη ως στενοί συνεργάτες και χαιρόμαστε που μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μία Ευρώπη πλουραλιστική και δημοκρατική».

Σχετικά άρθρα