Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιος έφαγε μεγαλοπρεπή “πόρτα” για Eldorado και έσοδα στο Eurogroup

Ποιος έφαγε μεγαλοπρεπή “πόρτα” για Eldorado και έσοδα στο Eurogroup
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eldorado Gold, Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ελληνικός Χρυσός, ΕΝΦΙΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κλάους Ρέγκλινγκ, Κρατικός Προϋπολογισμός, Νέα Δημοκρατία, Πιέρ Μοσκοβισί, Σκουριές, Σκουριές Χαλκιδικής, Υπουργείο Οικονομικών, Χρυσός,

Πήγαινε γυρεύοντας γνωστός δημοσιογράφος μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας στο σημερινό Eurogroup, αφού επέδειξε… υπερβάλλοντα ζήλο για να τεθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης το θέμα της Eldorado, με αφορμή τον εκβιασμό της εταιρίας πως θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι έμειναν έκπληκτοι όταν στην παρουσίαση Ευρωπαίων αξιωματούχων της σημερινής ατζέντας το θέμα απουσίαζε πλήρως.

Αυτό προκάλεσε επίμονες ερωτήσεις για το θέμα και γιατί δεν τέθηκε για να πάρουν την απάντηση: Δεν είναι δουλειά μας. Το θέμα της Eldorado δεν θα απασχολήσει ούτε το σημερινό ούτε κανένα άλλο Eurogroup”.

Η απάντηση αυτή δεν άρεσε σε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους και σίγουρα δεν άρεσε σε αυτούς που περίμεναν πώς και πώς να δουν το Eurogroup να παρεμβαίνει υπέρ της Eldorado, όπως έκαναν και οι ίδιοι…

Το ίδιο εξάλλου συνέβη και με το θέμα της υστέρησης των εσόδων στο οκτάμηνο, αφού το θέμα δεν απασχόλησε σχεδόν καθόλου το Eurogroup, δεδομένου ότι η υστέρηση 1,7 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες, θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα καλυφθεί από τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβρη αν και είχε προυπολογιστεί για τον Αύγουστο…

Χθες για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών εξάλλου σημείωνε πως:

Η απόκλιση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο διάστημα των μηνών Ιανουαρίου- Αυγούστου κατά 1,74 δις ευρώ, εξηγείται από τα εξής:

1) Τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το μήνα Αύγουστο στο μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δις ευρώ) και

2) Την αύξηση των επιστροφών φόρων έναντι του στόχου (469 ευρώ)

Και οι δύο παραπάνω αιτίες της απόκλισης είναι προσωρινές και το Υπουργείο Οικονομικών έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι στο τέλος του οικονομικού έτους θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 1,75%.

Οι απαντήσεις βέβαια δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τους “καλοθελητές” που αμέσως έβγαλαν στα “μανταλάκια” την κυβέρνηση, προεξοφλώντας την κατάρρευση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Το Eurogroup πάντως ως φαίνεται, δεν την προεξοφλεί…

Συμφωνία στο Eurogroup: Ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος και ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εντός του μηνός.

Ο Ντάισελμπλουμ μετέφερε τις «ανησυχίες» των υπουργών για τις νομικές διαδικασίες που αφορούν στον Ανδρέα Γεωργίου.

«Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά στοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εύσημα Μοσκοβισί σε Ελλάδα

Από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ωστόσο, εάν δε βρεθεί λύση, αυτές οι υποθέσεις μπορούν να «ζημιώσουν» τις προσπάθειες ώστε να επιστρέψει η «εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Ο Γάλλος επίτροπος επισήμανε την ίδια ώρα τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας τη σημασία της επιστροφής της ανάπτυξης, της εξόδου από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, της επιστροφής στις αγορές αλλά και την απόφαση επί της αρχής του ΔΝΤ να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση σε λιγότερο από ένα χρόνο του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως θα στεφθεί με «απόλυτη επιτυχία», όχι μόνο για την Ελλάδα και τους πολίτες της αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, σημείωσε ότι αφορά κυρίως την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται εντατική δουλειά. Εύχομαι να γίνει σε ήρεμο κλίμα και να υπάρχει εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε.

Βελτίωση των οικονομικών της χώρας διαπιστώνει ο Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τη βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως σημείωσε, έχει βελτιωθεί σημαντικά η θέση της Ελλάδας στις αγορές καθώς οι τρεις σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν αξιολογούν θετικά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στην υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας πως, προκειμένου να είναι δυνατή η εκταμίευσή τους, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σχετικά άρθρα