Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκάθαρος ο Σταθάκης: Η Eldorado God πρέπει να τηρεί δύο απαράβατους κανόνες

Ξεκάθαρος ο Σταθάκης: Η Eldorado God πρέπει να τηρεί δύο απαράβατους κανόνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eldorado Gold, Γιώργος Σταθάκης, Ελληνικός Χρυσός, Σκουριές, Σκουριές Χαλκιδικής,

Σαφές μήνυμα προς την Eldorado Gold στέλνει εκ νέου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στο  τελεσίγραφο της εταιρείας για πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές.

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, να τηρεί το υπογραμμίζω, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες», ξεκαθάρισε αρχικά ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

«Οι αδειοδοτήσεις βρίσκονται ακριβώς στο στάδιο που ανακοίνωσα χθες, 60% οι Σκουριές και 100% η Ολυμπιάδα, με τελευταία την προαναγγελθείσα από τις 10 Αυγούστου που συναντήθηκα με την εταιρεία άδεια προσωρινής λειτουργίας της Ολυμπιάδας, για έξι μήνες, μέχρι να τελειώσει η διαιτησία.

Συνεπώς το επιχείρημα δεν ισχύει, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις οι οποίες όμως εκπορεύονται από τις σύνθετες περιβαλλοντικές διαδικασίες. Να υπενθυμίσω ότι και η πιο απλή ενέργεια της εταιρείας χρειάζεται συνεχή αδειοδότηση… Η νομοθεσία εκ των πραγμάτων είναι πάρα πολύ αυστηρή περιβαλλοντικά και καλώς είναι. Και η ιδέα ότι θα τα κάνουμε χωρίς γραφειοκρατία δεν γίνεται γιατί αλλιώς προβλέπει ο νόμος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

Οι δύο κανόνες που έθεσε ο υπουργός

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο δύο απαράβατους κανόνες. Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία διότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές. Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία» συνέχισε, για να προσθέσει:

«Δεύτερον, η εταιρεία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργεία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία… Άρα η θέση μας είναι απλή, αυτοί οι δύο είναι οι όροι.

Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρεία και από το δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρεία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτή την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρεία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η προσωρινή άδεια για τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και θα προχωρήσει η διαιτησία για τις Σκουριές. «Η Ολυμπιάδα είναι πλήρως αδειοδοτημένη, με μία τελευταία υπογραφή που θα είναι στις 15 Σεπτέμβρη. Σε σχέση με τις Σκουριές αναμένουμε τη διαιτησία».

Σχετικά άρθρα