Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αιχμηρός ο Κοτζιάς προς τους εμπρηστές της Μέσης Ανατολής – Τι ζήτησε για τους Κούρδους

Αιχμηρός ο Κοτζιάς προς τους εμπρηστές της Μέσης Ανατολής – Τι ζήτησε για τους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, Νίκος Κοτζιάς, Ρόδος, Υπουργείο Εξωτερικών,

“Αποτελούμε έναν κοινό ιστορικό – γεωγραφικό χώρο με πολλά κοινά σημεία πολιτικής, ιστορίας, πολιτιστικές παραδόσεις. Χώρο τον οποίον πρέπει να κτίσουμε ως κοινό μας σπίτι”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που συμμετέχουν στη 2η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα.

“Γνωρίζουμε όλοι μας”, συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, “ότι πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος αποτελεί σταυροδρόμι δυνατοτήτων και κινδύνων. Θετικών προοπτικών και υπόγειων αρνητικών γεγονότων. Πρόκειται για ένα χώρο με ιστορία και μεγάλο πλούτο. Καλά μορφωμένους πληθυσμούς. Μεγάλους πολιτισμούς. Αλλά και πολλαπλές δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και τον έλεγχό του”, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Όποιος επιδιώκει την υλοποίηση αυτών των αγαθών πρέπει να πολεμά την τρομοκρατία. Να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και τα συμφέροντα των λαών. Να προωθεί τη διεθνή συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου”.

“Σταθερότητα και ασφάλεια”, εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς, “σημαίνει τερματισμό της πολιτικής της ανατροπής καθεστώτων που δεν συνοδεύεται από δίκαιες μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να βοηθήσουμε στην εδραίωση της εθνικής κυβέρνησης της Λιβύης και την συμπερίληψη όλων των δυνάμεων σε αυτήν που αντιμάχονται το χάος και την τρομοκρατία”.

“Σταθερότητα και ασφάλεια σημαίνει”, συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, “να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ. Να συμφωνήσουμε σε μια συνθήκη ειρήνης που θα επιτρέψει στον πληθυσμό της περιοχής να επιστρέψει στις εστίες του και να οικοδομήσει ένα μέλλον με προοπτική, προσδοκίες και ελπίδα για τον ίδιο και τα παιδιά του. Να υπάρξει ένα μεγάλο ορθολογικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης αυτών των χωρών”.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι πρέπει “να σταθεροποιηθούν οι ζώνες αστάθειας” και ζήτησε “να λυθεί το κουρδικό ζήτημα με τρόπο ειρηνικό και διαρκή”.

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν ξέχασε να αναφερθεί ιδιαίτερα στην Ιορδανία και τον Λίβανο που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στα εδάφη τους:

“Σταθερότητα και ασφάλεια σημαίνει να αναγνωρίσουμε το μεγάλο έργο που προσφέρουν η Ιορδανία και ο Λίβανος με σκοπό να θεραπευθούν οι συνέπειες των πολέμων της περιοχής εις βάρος μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Σημαίνει την οικονομική ενίσχυση των δύο αυτών κρατών, ιδιαίτερα από την ΕΕ. Στόχος είναι όχι μόνο η περίθαλψη μεγάλων αριθμών προσφύγων, αλλά και η δημιουργία νέων οικονομικών, παραγωγικών υποδομών, καθώς και αγροτικών και βιομηχανικών ζωνών”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σχετικά άρθρα