Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα βασικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Τι ειπώθηκε στο ΕΣΕΠ

Η Ελλάδα βασικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Τι ειπώθηκε στο ΕΣΕΠ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Λακκοτρύπης, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το σχέδιο να μετατραπεί η χώρα μας σε βασικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την αξιοποίηση και του τρίτου ευρωπαϊκού «πακέτου» για την ενέργεια, που θα διαρκέσει μέχρι το 2030, μέσα από ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αλλά και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κρύβονται υποθαλάσσια ξεδιπλώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και με εισηγητή τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, οι συμμετέχοντες στο ΕΣΕΠ ενημερώθηκαν τόσο για την πορεία των εργασιών των διακρατικών αγωγών, των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) αλλά και του δικτύου ηλεκτρισμού όσο και για τις διπλωματικές επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας.

Ο EastMed και η Τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ

Η εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς και οι εκτιμήσεις για ύπαρξη ακόμα μεγαλύτερων καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και συνολικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχει εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις μέσω ανταλλαγής επισκέψεων και συνεχούς συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Ιταλία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, στον οποίο δόθηκε η ονομασία EastMed.

Πριν από έναν μήνα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς των εμπλεκόμενων κρατών εξέφρασε την υποστήριξή του στο εγχείρημα ύψους 6,4 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη.

Κατά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο αγωγός φυσικού αερίου θα είναι μήκους 2.000 χιλιομέτρων και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Επιπλέον, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως ενώ θα συνδέει τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, θα φτάνει μέσω Κρήτης στην Πελοπόννησο και από εκεί θα κατευθύνεται στη Δυτική Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία, τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο.

Σημειωτέον δε ότι το ΕΣΕΠ ασχολήθηκε επίσης με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP), τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό (IGB), καθώς και με τους σταθμούς LNG.

Στη συζήτηση και οι τουρκικές προκλήσεις

Όπως ήταν, βέβαια, φυσικό, επί τάπητος τέθηκε ακόμα η τουρκική προκλητικότητα με αφορμή την κινητικότητα που καταγράφεται στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένου ότι στις έρευνες και την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων έχουν ήδη εμπλακεί παγκόσμιοι ενεργειακοί γίγαντες.

Άλλωστε, μόλις προ ολίγων ημερών ξεκίνησε νέες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ το νεότευκτο, και από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς ερευνητικό σκάφος «Ramform Hyperion».

Πριν από έναν μήνα Κύπρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο για την πραγματοποίηση ερευνών στην ΑΟΖ της από τις ExxonMobil, Qatar Petroleum, Total και Eni, με τα έσοδα που εκτιμάται ότι απορρέουν από την υπογραφή των τριών συμβολαίων να ανέρχονται στα 103,5 εκατ. ευρώ.

Είναι δε η πρώτη φορά που ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil θα πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι έτσι ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος και ότι στα τεμάχια 6,8 και 10 θα γίνουν συνολικά δώδεκα γεωτρήσεις.

Βεβαίως η αντίδραση της Άγκυρας ήταν ότι δεν θα επιτρέψει την έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 6, βάσει των όσων ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι μέρος του Οικοπέδου εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της χώρας.

Η Τουρκία κατηγορεί επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πως κινείται μονομερώς προειδοποιεί επομένως ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τόσο των δικών της δικαιωμάτων όσο και των Τουρκοκύπριων.

Να υπογραμμιστεί ότι αυτή την περίοδο στην περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη.

Το ένα εξ αυτών είναι το περίφημο «Barbaros», το οποίο επανειλημμένως κατά το παρελθόν είχε σταλεί εκεί για «έρευνες», συνοδεία, μάλιστα, τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι ΝΟΤΑΜ για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κύπρο για τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις…

Πηγή: Περιοδικό Επίκαιρα

Σχετικά άρθρα