Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για αυτό παραιτήθηκε η Ράικου – Αναφορά κόλαφος για την Εισαγγελέα Διαφθοράς

Για αυτό παραιτήθηκε η Ράικου – Αναφορά κόλαφος για την Εισαγγελέα Διαφθοράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννος Παπαντωνίου, Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, Εφημερίδα Ντοκουμέντο, Θωμάς Λιακουνάκος, Μέγαρο Μαξίμου, Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis, Σταύρος Κοντονής,

Την Παρασκευή, αιφνιδίως, η Εισαγγελέας Διαφθοράς ανακοίνωσε την παραίτησή της καταγγέλλοντας συμφέροντα από «το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας που επιχειρούν να τη στοχοποιήσουν», ισχυριζόμενη πως ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και άλλες εταιρείες φαρμάκου.

Η Εισαγγελέας αναφερόταν σto δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο «ξέχασε» να συμπεριλάβει σημαντικά στοιχεία στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν το σκάνδαλο με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Οι παραλήψεις της Ελένης Ράικου προκύπτουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την έρευνα της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία ανέλαβε τη διασταύρωση του υλικού που είχε κατασχεθεί και παραδοθεί στην Εισαγγελία με αυτό που τελικά συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία. Η κ. Ζαμανίκα είναι αυτή που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις δύο υποθέσις. Μάλιστα η καταγγελία της ανακρίτριας αν και έχει διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ο επόπτης των ανακριτών, Εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο υποθέσεις αφορούν τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια των ελικοπτέρων NH90 για τις οποές έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου. Οι δύο δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί και στο κοινοβούλιο προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Η δικογραφία για τις φρεγάτες στάλθηκε στην ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2016, ενώ αυτή για τα ελικόπτερα τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Εν τω μεταξύ, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης αφήνουν με διαρροές και ανακοινώσεις τους σαφείς αιχμές για τους λόγους της παραίτησης της κας Ράικου.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η παραίτηση ήρθε «λίγο πριν τη λήξη της θητείας της», τονίζοντας πως αυτό «προκαλεί εύλογα ερωτηματικά».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

Κοντονής για Ράϊκου: Παραίτηση με ασύνδετους ισχυρισμούς

Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στην Ελένη Ράϊκου.

Ο κ. Κοντονής επισημαίνει πως στην κυρία Ράικου της είχε τονίσει πως έχει την απόλυτη στήριξη για την διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής με αφορμή την επιστολή παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου δήλωσε τα εξής:

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης της Εισαγγελέως κυρίας Ράϊκου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό.

Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».

Σχετικά άρθρα