Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Τάπα” Γιούνκερ με Τσαβούσογλου: Όταν ζητάτε τα λεφτά μας, μας θέλετε

“Τάπα” Γιούνκερ με Τσαβούσογλου: Όταν ζητάτε τα λεφτά μας, μας θέλετε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενεύη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Με ανεβασμένους τους τόνους και βολές του επικεφαλής της Κομισιόν και εκπροσώπου της ΕΕ στην πολυμερή Διάσκεψη στην Γενεύη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ολοκληρώθηκαν επί του παρόντος – μέχρι τις 18 Γενάρη – οι διπλωματικές επαφές για το Κυπριακό.

Μήλον της έριδος αποτέλεσε η άρνηση της Άγκυρας στον εγγυητικό ρόλο της ΕΕ για την επανένωση της Κύπρου. Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το γάντι σηκώνει όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που από τις εργασίες της Γενεύης, όπου παρευρέθηκε φέρεται να είπε στον τούρκο υπουργό: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε»!

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά. «Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Γιούνκερ κατά Τσαβούσογλου: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε…»

Εν τω μεταξύ, εκτός διαδικασίας της διάσκεψης για το Κυπριακό επιχείρησε να αφήσει την ΕΕ χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «γάντι» σήκωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο κ. Γιούνκερ δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη.

Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος Γιούνκερ άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε»…και το έσβησε αμέσως.

Αντέδρασε ο Τούρκος υπουργός, κατηγορώντας την ΕΕ ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα.

Κυπριακό: H σκυτάλη τώρα στους τεχνοκράτες στις 18 Ιανουαρίου

Συνάντηση με την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει διάσκεψη τύπου στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Παρά το ότι -όπως αναμενόταν- δεν υπήρξε κατάληξη στο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια σε επίπεδο τεχνοκρατών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως πρωθυπουργών.

Χθες στη Γενεύη υπήρξε ένας πραγματικός μαραθώνιος επαφών σε πολλά επίπεδα, με αποκορύφωμα τη Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, Κοτζιάς, Τζόνσον και Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με την έκδοση ανακοίνωσης, η οποία καθορίζει και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Στη συνάντηση των τεχνοκρατών την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, την Κυπριακή Δημοκρατία ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, την τουρκοκυπριακή πλευρά ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και τον ΟΗΕ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Εικάζεται πως την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν κ. Βαν Νούφελ. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα εκπροσωπήσουν την Τουρκία και τη Βρετανία.

Σχετικά άρθρα